LYMEN BORRELIOOSIN MERKIT JA OIREET

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit: 458
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

LYMEN BORRELIOOSIN MERKIT JA OIREET

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Su Loka 11, 2020 15:04

https://danielcameronmd.com/signs-and-s ... aMQG_70wVs

Konekäännös pohjana

Lymen taudin laaja merkkien ja oireiden kirjo sekä vaihtelevat esitystavat henkilöstä toiseen tekevät taudin diagnosoinnista haastavaa. Lisäksi Borrelia burgdorferi spirokeetta on taitava välttämään immuunijärjestelmää. Bakteeri voi kulkea verenkierron läpi, kaivautua kudokseen ja pysyä lepotilassa päiviä, kuukausia tai jopa vuosia ennen oireiden ilmaantumista.

Kirjoittanut tohtori Daniel Cameron


Vaikka monet ihmiset yhdistävät Lyme-taudin sellaisiin ilmenemismuotoihin kuin Bellin halvaus, pyöreä häränsilmäihottuma ja flunssan kaltaiset oireet, Lyme-tauti voi myös aiheuttaa aistinvaraisia, kognitiivisia, neurologisia ja sydänkomplikaatioita, jopa sen varhaisessa vaiheessa. Mutta Lymen taudin merkit ja oireet arvioidaan johtuvan aivan liian usein toisesta sairaudesta.

Lyme-taudin objektiivisiin merkkeihin kuuluvat Bellin halvaus, polven synoviitti ja härkäsilmä- tai erythema migrans -ihottuma. Useimmilla ihmisillä on kuitenkin laaja valikoima Lyme-taudin oireita, jotka voivat tulla ja mennä ja vaihdella voimakkuudessaan.

Aluksi Bellin halvaus, joka tunnetaan myös nimellä idiopaattinen kasvohermon halvaus, ei välttämättä johdu Lymen taudista. Yhteyden luominen varhaisessa vaiheessa on kuitenkin tärkeää, koska kortikosteroidit, yleinen kasvohermohalvauksen hoito, voivat olla haitallisia Lyme-tautia sairastaville potilaille.

Lisäksi Yhdistyneen kuningaskunnan tutkijat muistuttavat lääkäreitä harkitsemaan Lyme-tautia lapsilla, joilla on Bellin halvaus. "Lyme-tauti endeemisillä alueilla Lyme-tautia tulisi pitää lasten kasvohermojen halvauksen todennäköisenä syynä, kunnes toisin todistetaan."

Laaja valikoima Lymen taudin oireita
Tutkimukset osoittavat, että vähintään 50%: lla Lyme-tautia sairastavista potilaista ei ole klassista häränsilmäihottumaa. Kun ihottumaa esiintyy, se voi esiintyä missä tahansa kehossa. Se ei aina näy punkkien puremisen paikassa. Ihottuma ilmestyy yleensä 3-30 päivän kuluttua punkkien puremasta.

Lymen taudista johtuva ihottuma ei tyypillisesti ole kutiava tai tuskallinen. Se voi haalistua ja ilmestyä uudelleen ja se voidaan sekoittaa hämähäkin puremaan. Epätyypillisiä ihottumia voi myös esiintyä. Ja kun kehoon ilmestyy useita ihottumia, se voi olla osoitus siitä, että Borrelia burgdorferi spirokeetta on levinnyt punkkien puremisen ulkopuolella ja tauti on edistyneemmässä vaiheessa.

Hoitamattomana infektio voi levitä muihin kehon osiin, mukaan lukien aivot ja keskushermosto, sydän- ja verisuonijärjestelmä, perifeerinen ja autonominen hermosto yhdessä lihasten, nivelten ja silmien kanssa.

Neurologiset ja sydämen ilmenemismuodot
Lymen tauti voi aiheuttaa neurologisia ja sydänoireita, kuten aivokalvontulehdus, enkefaliitti (aivosairaus) ja sydäntulehdus. Mutta useammin oireita ovat vakava ja hellittämätön väsymys, nivelkipu (turvotuksella tai ilman), kipeät lihakset, niska- ja selkäkipu, päänsärky, valo, ääni- ja lämpötilaherkkyys, unihäiriöt, yöhikoilu, ärtyneisyys, ahdistuneisuus, epätoivo, suru , pyörrytys, itku, huono muisti ja keskittymiskyky, jäykkä niska, tunnottomuus ja kihelmöinti.

Vaikka Lyme-sydäntulehdus on harvinaista, se voi aiheuttaa äkillisen kuoleman. Tapaussarjan kirjoittajat varoittavat: ”Nämä kaksi tapausta korostavat varhaisen tunnistamisen merkitystä. Ja hoito, vaikka se onkin empiiristä, voi pelastaa ihmishenkiä. "

Toinen tutkija kertoo: "Lymen taudin ja Lyme-sydäntulehduksen taakka Yhdysvaltain lastensairaaloissa on kasvanut viime vuosina." Kirjoittajat tunnistivat 189 lasta, joilla oli diagnosoitu Lyme-kardiitti vuosina 2007--2013.

Lymen taudin merkit ja oireet
Lymen aiheuttama enkefalopatia
Lymen tauti voi myös aiheuttaa enkefalopatian joillakin potilailla. Tuftsin yliopiston lääketieteellisen korkeakoulun tutkimus kertoo, että 24: llä 27: stä Lyme-tautia sairastavasta potilaasta ilmeni lievä enkefalopatia, joka alkoi kuukauden tai 14 vuoden kuluttua taudin alkamisesta ja jolle oli ominaista muistin menetys, mielialan muutokset ja unihäiriöt.

Fallon et ai. kuvasi Lyme-enkefalopatiaa sairastavien potilaiden ilmoittaman kivun olevan "samanlainen kuin leikkauksen jälkeisten potilaiden", ja heidän väsymyksensä "oli samanlainen kuin multippeliskleroosia sairastavien potilaiden".

Ja toisessa tutkimuksessa todettiin, että 14%: lla 86 Lyme-tautia sairastavasta lapsesta ilmeni neurokognitiivisia komplikaatioita, mukaan lukien käyttäytymismuutokset, unohtaminen, heikentynyt koulun suorituskyky, päänsärky tai uupumus ja kahdessa tapauksessa osittainen monimutkainen kohtaus.

Pitkäaikaiset komplikaatiot
Lymen taudin merkit ja oireet voivat johtaa virheellisesti toiseen sairauteen. Potilaat diagnosoidaan usein väärin psykiatrisella häiriöllä, kroonisella väsymysoireyhtymällä tai fibromyalgialla. Väärä diagnoosi ja hoidon viivästyminen voivat johtaa pitkäaikaisiin seurauksiin Lyme-tautia sairastaville potilaille.

34-62%: lla potilaista on oireita, jotka jatkuvat pitkään hoidosta huolimatta. Eräässä toisessa tutkimuksessa havaittiin, että kuuden kuukauden seurantakäynnillä "36% potilaista ilmoitti uusiutuvasta väsymyksestä, 20% laajamittaisesta kivusta ja 45% neurokognitiivisista vaikeuksista".

Posturaalinen ortostaattinen takykardian oireyhtymä (POTS) on autonominen toimintahäiriö, joka voi ilmetä vuosia Lyme-taudin antibioottihoidon jälkeen, mikä johtaa väsymykseen, kognitiivisiin häiriöihin ja ortostaattiseen suvaitsemattomuuteen, kuten sydämentykytys, pyörrytys, epämukava tunne rinnassa ja hengenahdistus.

Muita kroonisten oireiden tyyppejä ovat Lyme-enkefalopatia, neurokognitiiviset komplikaatiot, Lyme-taudin jälkeinen oireyhtymä, neuropsykiatrinen Lyme-tauti, aistien neuropatia ja kardiitti.

Lyme-potilailla yleiset psykiatriset oireet
Arviolta yksi kolmesta kroonista neurologista Lyme-tautia sairastavasta potilaasta kärsii masennuksesta väsymyksen, päänsärkyjen, huonon keskittymiskyvyn, pyörrytyksen ja nivelkivun lisäksi yhden tutkimuksen mukaan.

Tohtori Robert Bransfield, New Jerseyssä asuva psykiatri, joka on erikoistunut punkkien välittämien infektioiden hoitoon, on havainnut, että potilaiden masennus on yleisin psykiatrinen sairaus, joka liittyy myöhäisvaiheen Lyme-tautiin.

Lääkärit hylkäävät liian usein potilaat, joilla on monimutkaisia, monijärjestelmisiä sairauksia, ja heidän oireet johtuvat usein psykiatrisesta sairaudesta yksinkertaisesti " oletusdiagnoosina ", Bransfield kirjoittaa.

Tämä asenne voi johtaa traagisiin viivästyksiin oikean diagnoosin ja asianmukaisen hoidon tunnistamisessa.

Vastaa Viestiin