PUNKIT VAUHDISSA TUKHOLMASSA

Valvojat:Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Waltari, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit:1816
Liittynyt:Ma Tammi 26, 2009 23:13
PUNKIT VAUHDISSA TUKHOLMASSA

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 14:18

Lähettäjä: Soijuv Lähetetty: 2.3.2008 9:58

TS Julkaistu 29.2.2008 1:31:40

Punkit jo vauhdissa Tukholman seudulla

JUHANI ROIHA

Punkit ovat jo täydessä vauhdissa Ruotsin itärannikolla ja Tukholman tienoolla. Länsirannikolla vastaavasti juhlivat puutarhojen kauhut - tappajaetanat.

Lämmin talvi on suosinut kaikenkarvaisia mönkijöitä, mutta vallitseva kosteus voi yhtä lailla aiheuttaa niille takaiskuja.

Koiranomistajat Tukholmassa ja Ruotsin Itämeren-rannikolla ovat ensimmäiseksi kohdanneet kevään punkkikantaa. Useita tuoreita borrelia-tapauksiakin on jo käynyt ilmi.

Borreliaa ja TBE:tä kantava punkki pysyy toimintakykyisenä, jos lämpötila on vähintään +5 astetta. Punkkeja esiintyy Tukholman seudulla yhä enemmän eikä mikään viittaa suunnanmuutokseen. Lämpimät lumettomat talvet varsinkin suosivat punkkeja.

Tappajaetanat vaativat 8-9 plusasteen lämpötilan ennen kuin ne lähtevät liikkeelle talviunestaan, mutta näin on siis käynyt ainakin Ruotsin länsirannikolla. Päättyvässä talvessa huono puoli tappajaetanalle on ollut lumettomuus, minkä vuoksi maan pintakerrokset ovat voineet jäätyä. Etanat, jotka eivät ole kaivautuneet kyllin syvälle, menehtyvät maan jäätyessä.

Eteläisessä Ruotsissa kuluneen talven aikana on satanut runsaasti, mikä lisää maaperän kosteutta. Se aiheuttaa vuorostaan home- ja sienihyökkäyksiä, jotka kohdistuvat hyönteisiin, myös hämähäkkeihin, perhosiin ja kärpäsiin, jotka talvehtivat maassa.

Mehiläisiä näyttäisi kuitenkin riittävän tulevallekin kesälle.

Tukholman leudoin talvi

Ruotsissa päättymässä oleva talvi on leudoin ainakin 250 vuoteen - varsinkin Tukholman seudulla ja Ruotsin Itämeren-rannikolla. Joulu-helmikuun keskilämpötila näyttää Ruotsin ilmatieteen laitoksen mukaan päätyvän yli kahteen plus-asteeseen.

Se merkitsisi jakson korkeinta keskilämpötilaa Tukholmassa sen jälkeen, kun lämpötiloja alettiin vuonna 1756 tilastoida.

Lämpimintä tähän mennessä Tukholman seudulla on ollut vuonna 1972-1973, jolloin joulu-helmikuun keskilämpötilaksi mitattiin +1,9 astetta. Vuodenvaihteessa 1989-1990 tammi- ja helmikuu olivat vielä lämpimämpiä, mutta joulukuu sitä vastoin kylmä, mikä pudotti sen talven keskilämpötilaa.

Myös muualla Ruotsissa on talvikausi ollut lämmin, mutta ei niin lämmin,
että ennätykset olisivat rikkoontuneet.

Vastaa Viestiin