Suomalaisille määrätään liikaa lääkkeitä

Valvojat:Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Waltari, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit:3040
Liittynyt:Ke Tammi 21, 2009 14:16
Suomalaisille määrätään liikaa lääkkeitä

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ma Joulu 09, 2013 11:51

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa ... laakkeita/

Lääkäri: Kallista ja huonosti tutkittua – suomalaisille määrätään liikaa lääkkeitä


”Kenen etiikka kestää lääkitä vanhusta monta euroa päivässä maksavilla ehkäisevillä lääkkeillä, kun samalla esimerkiksi kotikaupungillani on varaa käyttää koululaisen ruokaan vain noin 0,70 euroa päivässä? kysyy dosentti Teppo Järvinen. Kuva Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva.

Viime vuonna 1,4 miljoonaa suomalaista söi lääkkeitä sydän- ja verisuonisairauksiin, noin 700 000 korkeaan kolesteroliin, 300 000 diabetekseen ja 100 000 osteoporoosiin. Kulut: noin 500 miljoonaa euroa.

Suurin osa tästä summasta kului niin sanottuun ennalta ehkäisevään lääkitykseen. Lääkemääräyksiä kirjoitetaan ihmisille, joilla on ”korkea sairastumisriski”, vaikka lääkkeiden todellisesta hyödystä ei ole näyttöä.

Näin väittää Teppo Järvinen, kokeellisen ortopedian dosentti Tampereen yliopistosta. Hän kirjoittaa asiasta Suomen Lääkärilehden tuoreessa numerossa.

Terveydenhuolto maksaa nyt kaksi kertaa niin paljon kuin vuonna 1995, Järvinen huomauttaa. Kaksi vuotta sitten lasku oli jo noin 16 miljardia euroa eli lähes kymmenesosa bruttokansantuotteesta. Samalla, kun ”yhteiskuntamme taistelee historiansa pahimman kestävyysvajeen kourissa”.

”Jokaisen vastuullisen lääkärin onkin ymmärrettävä, että myös meidän on tarkasteltava kriittisesti omien toimiemme ja valintojemme yhteiskunnallisia vaikutuksia”, Järvinen kirjoittaa.

Puhelimessa hän kuitenkin korostaa, ettei halua syyllistää kollegoitaan. Ongelma on ”ylätasolla”.

”Niillä, jotka tekevät päätöksiä lääkkeiden korvattavuudesta, pitäisi olla uskallusta. Heidän pitäisi pystyä sanomaan, että tällaiseen toimintaan ei voida panostaa ennen kuin on saatu kunnon vaikuttavuusnäyttö eli arkielämän näyttö.”

Vaikuttavuustutkimuksia taas ei Järvisen mukaan tehdä. Ennen kuin lääke saa myyntiluvan, sitä tutkitaan kyllä, mutta ”koeputkiolosuhteissa”. Selvitetään se, voiko lääkehoito tehota teoreettisesti, mutta ei sitä, toimiiko se todella. Ja kun myyntilupa on saatu, todellista hyötyä ei enää välitetä tutkia. Näin Järvinen väittää.

”Esimerkiksi suurin osa meidän verenpaineen hoitotutkimuksesta on lääketeollisuuden rahoittamaa.
Välillisesti tai suoraan”, hän sanoo.

”Ja haluaisinpa kysyä, kuinka monta vaikuttavuustason tutkimusta lääketeollisuus on rahoittanut? Ei yhtään. Ei sitä enää kiinnosta.”

Siksi vastuu kuuluukin yhteiskunnan päättäjille, lääkeviranomaisille ja ”meille lääkäreille”.

”Joltain tässä prosessissa ei löydy tarpeeksi kanttia sanoa, että ei tällainen käy.”

Kirjoituksessaan Järvinen ottaa vielä esimerkin. Yli 80-vuotiaalla ”korkea sairastumisriski” on usein pienempi kuin riski kuolla seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.

”Kenen etiikka kestää lääkitä vanhusta monta euroa päivässä maksavilla ehkäisevillä lääkkeillä, kun samalla esimerkiksi kotikaupungillani on varaa käyttää koululaisen ruokaan vain noin 0,70 euroa päivässä?”

-------------------------------------------------------------------------

Teppo Järviselle kansainvälistä tunnustusta
Tampereen yliopiston lääkäri, dosentti Teppo Järvinen on voittanut vuoden 2010 Berton Rahn Research Prize -palkinnon ikäihmisten luunmurtumien ehkäisymenetelmällä ja uudella tavalla tutkia luukatoa.

Tampereen yliopiston lääkäri, dosentti Teppo Järvinen on voittanut vuoden 2010 Berton Rahn Research Prize -palkinnon.

Palkinnon myöntää vuonna 1958 perustettu AO Foundation (Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen). Kansainvälisen säätiön tavoitteena on kehittää tieteellisesti päteviä hoitomenetelmiä luun murtumien hoitoon.

Järvinen voitti kahden vuoden välein jaettavan nuoren tutkijan palkinnon ensimmäisenä suomalaisena. Perusteina olivat työryhmän kehittämä uusi tutkimus- ja kuvausmenetelmä vaihdevuosien jälkeisen luukadon syntymiseen ja käänteen tekevä ehkäisystrategia ikäihmisten luun murtumien ehkäisyyn. Ryhmä esittää, että kaatumisen ehkäisy on toimivampi tapa murtumien ehkäisyssä osteoporoosin edellä.

Järvinen työskentelee Keski-Suomen keskussairaalassa kirurgian klinikalla erikoistuvana lääkärinä.
Juho Pentikäinen

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/ ... ice=mobile

soijuv
Viestit:3040
Liittynyt:Ke Tammi 21, 2009 14:16

Re: Suomalaisille määrätään liikaa lääkkeitä

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ma Joulu 09, 2013 11:54

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194845 ... linta.html


STT

Sairauksia ja hoitosuosituksia määrittelee tällä hetkellä liian kapea-alainen joukko ihmisiä
, arvioi dosentti Teppo Järvinen Helsingin yliopistosta. Taudin määrittelyyn sisältyy usein kysymys korvausvelvollisuudesta, jolloin kyse on hänen mielestään paitsi lääketieteellisestä myös yhteiskunnallisesta ja taloudellisesta arvovalinnasta.

Lääketieteen piirissä käydään jatkuvasti keskustelua siitä, mikä on sairautta ja mikä ei. Esimerkiksi veren korkeaa kolesterolipitoisuutta on vaikeampi määritellä sairaudeksi kuin vaikkapa verenmyrkytystä.

Lääketieteen tohtori Kari Tikkinen on mukana hoitosuositustyössä, jossa alojen parhaat asiantuntijat luovat sairausmääritelmiä ja hoitosuosituksia. Hänen mukaansa hoitosuosituksia luovat usein erikoislääkärit, jotka hoitavat työssään pahimpia tapauksia.

– Tällaista jäävuoren huippua hoitavat ihmiset määrittelevät hoitosuositustyössä sitten koko jäävuoren. Totta kai he pitävät kohonnutta verenpainetta sairautena, kun he eivät työssään näe sitä enemmistöä, jolle mitään ongelmaa ei synny, Tikkinen toteaa.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Tämän viikon nettivieraamme on terveyssosiologian yliassistentti Markku Myllykangas Kuopion yliopistosta. Myllykankaan mielestä ihmiset panevat valtavia määriä rahaa hoitoihin ja lääkkeisiin, joita eivät tarvitse.

Hullun jutun toimittaja Esko Naskali ratsaa Myllykankaan kanssa kuopiolaisia terveyspalveluiden tarjoajia. Lääkäriasemalla tutustutaan "läskiskanneriin", apteekissa hypistellään Viagra-purkkia, osteoporoosijumpassa soluttaudutaan joukkoon. Myllykangas löytää kotikaupungistaan monia turhakkeita.

Haluaisitko kysyä lääkäriasemien kauhulta, Markku Myllykankaalta jotakin? Lähetä kysymys meille valokuvan vieressä olevan linkin kautta tiistai-iltapäivään 27.11. mennessä. Myllykangas vastaa katsojien kysymyksiin nettisivuillamme keskiviikkona 28. marraskuuta.

Ohjelma esitettiin TV2:ssa ma 26.11. klo 21.20, uusinta ti 27.11. klo 14.55. Sitä voi katsoa ensiesityksen jälkeen viikon ajan myös netissä: yle.fi/areena.

Katsojamme lähettivät Markku Myllykankaalle seuraavia kysymyksiä:

Kysymys 1.

Kiitos Markku Myllykankaalle ajatuksia herättävistä kommenteista! Medikalisaatio tosiaan näyttää vaan laajenevan. Haluaisin kuitenkin kommentoida sikiöultraääniasiaa. Jos motiivina on sikiön voinnin tarkistaminen, ultraäänitutkimus ei mielestäni ole lainkaan turha, mutta jos tarkoituksena on vain saada video vauvasta, olen asiasta dosentti Myllykankaan kanssa täysin samaa mieltä.

Vastaus1.

Kritiikkini kohdistui yksinomaan hupivideoihin. Äitiyshuollossamme sikiön terveyttä tutkitaan useampaan kertaan raskauden aikana. Kunnat takaavat kaikille raskaana oleville naisille ainakin yhden ultraäänikuvauksen - jotkut kunnat useamman - sikiön mahdollisen
kehityshäiriön toteamiseksi. Jos lääketieteellistä tarvetta ilmaantuu, sikiötä tutkitaan vielä useammin. Koska julkisessa terveydenhuollossa ei myydä sikiöstä otettuja videotallenteita, niin yksityiset lääkäriasemat ovat haistaneet rahan ja alkaneet markkinoida niitä. Näin luodaan turhaa kysyntää tarpeettomalle tutkimukselle, jonka kustannuksiin veronmaksajat vielä osallistuvat kela-korvauksen kautta, vaikka kyseessä olisi pelkkä hupivideon
hankinta.
_______________________________________________________________________

Kysymys 2.
Niin ne vitamiinit: entä jos ei pysty syömään monipuolisesti esimerkiksi ehdottamianne raasteita, eivätkö silloin vitamiinit ole avuksi?

Vastaus 2.

Vitamiinit ovat paikallaan, jos kyse on puutostilasta.
________________________________________________________________________

Kysymys 3.

Mollasitte verenpainemittarin turhimmaksi isänpäivälahjaksi, koska mittaaminen ei alenna arvoja. Tuolla filosofialla kuumemittarikin on aivan turha ostos, eihän se mitään kuumetta alenna!?

Vastaus 3.

Verenpaineen tiuha mittaaminen johtaa jatkuvaan itsetarkkailuun. Se lisää vain entisestään pelokkuutta ihmisissä, joista suuri osa nykyään muutenkin tuijottaa verenpainearvoaan (ja kaikkia muita arvojaan) liikaa ja luulee virheellisesti, että mitä alemmas verenpaineen saa laskettua lääkkeillä, sitä varmemmin pysyy terveenä ja hengissä. Käytännössä alle 50-vuotiaan naisen (poisluettuna raskausaika) ja alle 40-vuotiaan miehen verenpaineen mittaaminen on turhaa, sillä olipa lukema lähes mikä tahansa esimerkiksi valtimotautikuoleman riski kymmenessä vuodessa jää alle viiden prosentin, mikä on asetettu alarajaksi sille, että lääkärin tulisi suositella lääkitystä.

Verenpaineen mittaustuloksissa esiintyy paljon satunnaisvaihtelua. Niinpä todellisia yksilön sisäisiä muutoksia on hankala havaita. Mittaustulos saattaa kieliä huonosta hoitoon sitoutumisesta. Potilaslain mukaan potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen
kanssaan. Viime kädessä potilas itse päättää hoidosta. Hoitoon sitoutumisen ongelmat eivät ratkea mittaamalla. Hoidon aikana saavutetulla verenpainetasolla ei ole juuri merkitystä valtimotautiriskin kannalta, jos systolinen paine on alle 160 mmHg ja diastolinen alle 100 mmHg. Turhasta mittaamisesta on luovuttava.
_______________________________________________________________________

Kysymys 4.

Osteoporoosimittauksista sen verran, että jos joku vanhempi ihminen (miksei nuorikin) haluaa tutkimuksiin saadakseen huolen harteiltaan, niin mikäs siinä. Käydäänhän hammaslääkärilläkin tarkastuksessa, vaikka hampaissa ei tunnu särkyä. Entäs jos niissä teidän turhiksi leimaamissanne mittauksissa todetaankin jollain ihmisellä osteoporoosia? Eikö käynti osoittautuisi hyödylliseksi?

Vastaus 4.

Kuten korkea verenpaine ja suuri kolesterolipitoisuus - jotka ovat riskinosoittimia, eivät sairauksia - myös iän myötä tapahtuva luun mineraalitiheyden aleneminen, luunmurtumariskin osoitin, on medikalisoitu sairaudeksi.

Luukadon hidastaminen saattaa pienentää henkilön murtumariskiä, kuten korkean verenpaineen alentaminen ja suuren kolesterolipitoisuuden pienentäminen voivat pienentää sepelvaltimotauti- ja aivohalvausriskiä.

Pienellä luun mineraalitiheydellä ja murtumilla on yhteys väestötasolla. Mutta yksittäisen ihmisen kohdalla luun tiheyden mittaustuloksella on huono ennustearvo ja se on hoidon kannalta käyttökelvoton. Luun alttius murtumille riippuu myös muista tekijöistä kuin sen mineraalitiheydestä. Valtaosa murtumista tapahtuu ei-osteoporoottisille. Murtumien ehkäisyyn käytettävien lääkkeiden vaikutus on yleensä vähäinen.

Parhaimmillaan osteoporoosilääkitys voi vähentää murtumariskiä 50 prosenttia. Tämä vaikutus kohdistuu kuitenkin vain henkilöihin, jotka saisivat murtuman ilman hoitoa. Esimerkki: jos potilaan lonkkamurtuman riski on kaksi sadasta (eli sadasta samankaltaisesta naisesta kaksi saisi tietyssä ajassa lonkkamurtuman), hoidolla voidaan "ehkäistä" (käytännössä siirtää myöhemmäksi) yksi murtuma sadan hoidetun potilaan joukossa. Hoidon haitat (ja muut kustannukset) kohdistuvat kuitenkin kaikkiin sataan naiseen, eli 20 kärsisi lääkehoidon vakavista haitoista. Hyöty-haittasuhde on kyseenalainen.

Lääkärilehden (12-13/2005) kirjoituksen mukaan vain noin 20 % ikäihmisten luunmurtumista selittyy osteoporoosilla, noin 80 % kaatumisilla. "Kaatumisessa iskukohtaan tuleva voima esimerkiksi reisiluun yläosassa on varsin suuri, kyeten murtamaan luukohdan jopa nuorelta terveluiselta aikuiselta." Osteoporoosin sijaan päähuomion pitäisikin olla kaatumisten ehkäisyssä.

Osteoporoosiin liittyy voimakkaita poliittisia ja taloudellisia etuja. Osteoporoosin diagnostiikkaan ja hoitoon kytkeytyvä teollisuus on merkittävästi vaikuttanut sen määrittelemiseen sairaudeksi rahoittamalla johtavia osteoporoositutkijoita ja aihetta käsitteleviä kansainvälisiä kokouksia.

Lääkäreille ja lääkäriasemille osteoporoosin diagnostiikka ja hoito ovat suurta bisnestä. Osteoporoosin asiaa ajavat potilasjärjestöt saavat merkittävää taloudellista tukea ja pyrkivät saamaan yhteiskunnallisia etuisuuksia edustamilleen potilaille. Jopa
osteoporoosista kirjoittavia toimittajia on palkittu ruhtinaallisesti.

Yleisöluennot osteoporoosista, niissä tarjotut suuntaamattomat luun mineraalitiheyden mittaukset erikoistarjouksineen ja muu markkinointi ja vyörytys ovat olleet tuloksellisia. Yhä useammat naiset pitävät itseään sairaina. Osteoporoosilääkkeiden kulutus on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina.

Osteoporoosista väitellyt dosentti Teppo Järvinen on todennut, että "osteoporoosi ei aiheuta murtumia, vaan altistaa niille. Kansanterveyden edistämisen näkökulmasta osteoporoosi ja sen lääkitseminen on korkeintaan marginaalisesti vaikuttavaa toimintaa, kansantalous-perspektiivistä tyrmistyttävän kustannustehotonta".

Pelkkä mineraalitiheyden mittaus ei estä yhtään murtumaa, ja mittaukseen perustuvassa hoitostrategiassa yhden murtuman estämiseksi tarvitaan jopa tuhansia mittauksia.

Tutkimukset eivät puolla siis sen enempää koko väestön kuin terveiden vaihdevuosi-ikäisten naistenkaan ("riskiryhmän") luun tiheyden mittaamista tulevien murtumien ennakoimiseksi.

Osteoporoosi on malliesimerkki medikalisaatioon liittyvästä turhasta sairauden markkinoinnista.

http://ohjelmat.yle.fi/hullu_juttu/marr ... gas_vastaa

soijuv
Viestit:3040
Liittynyt:Ke Tammi 21, 2009 14:16

Re: Suomalaisille määrätään liikaa lääkkeitä

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ma Joulu 09, 2013 11:58

Professori: Kalkkitabletit nostavat sairauksien ja kuoleman riskiä


Studio55.fi > Terveys
Julkaistu 09.12.2013 08:53

Piia Simola

Ruotsalaisprofessori Karl Michaëlsson tyrmää kalkkitablettien käytön usein tarpeettomana ja joskus jopa hengenvaarallisena.

– Kalsiumlisän käyttö lisää sydän- ja verisuonisairauksien sekä kuoleman riskiä, lääketieteellisen epidemiologian professori ja ortopedisen kirurgian vanhempi konsultti Karl Michaëlsson sanoo.

Uppsalan yliopistossa työskentelevä Michaëlsson perustaa väitteensä viime helmikuussa kollegoidensa kanssa julkaisemaansa tutkimukseen, jossa seurattiin noin 19 vuoden ajan yli 60 000:ta vuosina 1914–1948 syntynyttä naista. Yhteys suuremman kuolleisuuden ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä näkyi, kun kalsiumia saatiin runsaasti eli yli 1400 milligrammaa päivässä ja ruoan lisäksi nimenomaan tableteista.

Samanlaisiin tuloksiin on päädytty aikaisemmin Mark J Bollandin sekä Qian Xiaon johtamissa tutkimuksissa. Niiden johtopäätöksissä mainitaan muun muassa, että kalsiumlisän käytön vaikutusta tulee tutkia muunkin kuin luuston terveyden kannalta ja että kalsiumlisän käyttöä osteoporoosin hallitsemisessa tulisi arvioida uudelleen.

– Mitä tulee luunmurtumien ehkäisemiseen, hyvin matala kalsiumin saanti nostaa luunmurtuman riskiä jonkin verran, mutta myös hyvin runsas kalsiumin saanti nostaa lonkkamurtuman riskiä, Michaëlsson viittaa Eva Warensjön ja Heike Bischoff-Ferrarin johtamiin tutkimuksiin.

– Tämä ei ole kaikkien tiedossa. Bischoff-Ferrarin satunnaistettujen tutkimusten meta-analyysi osoitti, että kalsiumlisät nostavat – eivät laske – lonkkamurtuman riskiä 60 prosentilla.

Michaëlsson sanoo, että jos omaan ruokavalioon sisältyy hyvin vähän kalsiumia – Warensjön vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa riskirajana pidettiin 700 milligrammaa päivässä –, saattaa olla kalsiumlisän tarpeessa.

– Suomessa ja Ruotsissa se on kuitenkin harvinaista, Michaëlsson lisää.

– Jos noudattaa normaalia, monipuolista ruokavaliota, ei ole mitään hyötyä syödä kalsiumlisiä. Kuten sanottua, ne voivat jopa aiheuttaa vahinkoa eli nostaa kuoleman, sydän- ja verisuonisairauksien sekä lonkkamurtuman riskiä. Lisäksi kalsiumlisät kasvattavat munuaiskivien ja ummetuksen riskiä.

Dosentti Teppo Järvinen on samoilla linjoilla.

– Nykymaailman trendi on, että elämän pitää olla helppoa ja mahdollisimman vähän yksilöä "häiritsevää" tai "kuormittavaa". Terveellisen ja monipuolisen ravinnon sijaan on helpompaa ja trendikkäämpää ottaa purkista kaikkia yksittäisiä asioita. Lisäravinteet ovat myös suuri bisnes. Kalsiumia saa kuitenkin ihan luonnollisesti monipuolisesta ravinnosta, Järvinen muistuttaa.

soijuv
Viestit:3040
Liittynyt:Ke Tammi 21, 2009 14:16

Re: Suomalaisille määrätään liikaa lääkkeitä

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ma Joulu 09, 2013 12:01

Lääkäri: Käypä hoito -suositusten laatijoilla sidoksia lääkeyhtiöihin

http://www.studio55.fi/terveys/article/ ... in/2436098

Studio55.fi

Osteoporoosi ja murtumien ehkäisy.

09:05

Studio55.fi > Terveys
Julkaistu 09.12.2013 10:14

Dosentti Teppo Järvisen mielestä ennaltaehkäisevällä lääkityksellä ei ole niin suurta vaikutusta murtumien vähenemiseen, että niitä tulisi kustantaa verovaroin. Hänen mukaansa on olemassa riski, että hoitosuosituksia laativien lääkäreiden sidokset lääkeyhtiöihin vaikuttavat nykyiseen hoitoon.

Dosentti Teppo Järvinen painottaa Studio55.fi-ohjelmassa, että osteoporoosi ei ole oikeastaan sairaus, vaan riski sairastua. Osteoporoosissa luun mineraalipitoisuus vähenee, mikä altistaa murtumille.

– Tyypillinen "osteoporootikko" on vähän yli 50-vuotias pieniluinen nainen, Järvinen kuvailee.

– Täytyy muistaa, että jos mietitään erilaisia riskitekijöitä, niin kaatuminen kaikkein suurin riskitekijä sille, että saa murtuman. Osteoporoosi on vaan nostettu ykkösriskitekijäksi keskustelussa.

Vaikka osteoporoosi kasvattaa murtuman suhteellista riskiä, joidenkin tutkimusten mukaan vain 15 prosenttia murtumista sattuu niille, joilla on osteoporoosi. Siitä huolimatta monille riskiryhmään kuuluville määrätään murtumia ennalta ehkäisevää lääkitystä.

Järvinen on sitä mieltä, että siihen nähden, miten kallista lääkkeiden kustantaminen verovaroista on, liian harva saa lääkkeestä avun.

– Tehokkaimmillaankin 300 potilaan täytyy syödä lääkitystä yksi vuosi, jotta yksi murtuma saadaan ehkäistyksi, Järvinen paljastaa.

Järvinen ei halua syyttää yksittäisiä lääkäreitä siitä, että lääkereseptejä kirjoitetaan niin monelle murtumien riskiryhmään kuuluvalle. Vika on hänestä hoitosuosituksissa. Järvinen on kirjoittanut artikkelin, jossa suomii hoitosuositusten laatijoiden sidoksia lääkeyhtiöihin.

– Jos yhteisten rahojen päättäjillä ei missään muualla yhteiskunnassa saa olla sidonnaisuuksia asioihin, en pysty ymmärtämään, miksi lääkärit olisivat niin immuuneja rahan houkutuksille, että he voivat erottaa, mikä on sidonnaisuutta ja mikä ei.

– Olen todella jyrkästi sitä mieltä, että jos tehdään koko kansaa kattavia hoitosuosituksia, ei saa olla sidonnaisuuksia minnekään päin.

Jatta1001
Viestit:858
Liittynyt:Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta:Pyhtää

Re: GEENIANALYYSIN JA DNA-PASSIN AVULLA ON MAHDOLLISTA VÄHENTÄÄ LÄÄKKEIDEN SIVUVAIKUTUKSIA 30%

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Su Helmi 05, 2023 16:20

GEENIANALYYSIN JA DNA-PASSIN AVULLA ON MAHDOLLISTA VÄHENTÄÄ LÄÄKKEIDEN SIVUVAIKUTUKSIA 30%

TÄMÄ OLISI SUURI HELPOTUS POTILAILLE JOTKA JOUTUVAT KÄYMÄÄN LÄPI SIETÄMÄTTÖMIÄ LÄÄKEKOKEILUJA LÄÄKÄRIEN TAHOLTA.

https://www.dn.se/varlden/dna-pass-ska- ... hxF8VgFr1A

Geenianalyysin ja DNA-passin avulla on mahdollista vähentää lääkkeiden sivuvaikutuksia 30 prosenttia, tutkimus osoittaa.
– Lääkkeiden sivuvaikutukset ovat suuri ongelma potilaille ja maksavat yhteiskunnalle valtavia summia joka vuosi, sanoo professori Magnus Ingelman-Sundberg.
EU:ssa huumeiden sivuvaikutukset aiheuttavat jopa 128 000 kuolemaa vuosittain.

EU:n rahoittamassa hankkeessa eurooppalaiset tutkijat ovat nyt määrittäneet kahdentoista tietyn geenin esiintymisen (genotyypitys) 7 000 potilaalla seitsemässä Euroopan maassa. On jo pitkään tiedetty, että nämä geenit ovat tärkeitä sille, kuinka keho reagoi lääkkeisiin.

Kyselyyn osallistui yli 30 lääkettä erityyppisiin sairauksiin. Tulokset, jotka on nyt esitetty The Lancet -lehdessä , osoittavat, että genotyypitystä käyttävillä lääkkeitä saaneilla oli keskimäärin 30 prosenttia vähemmän sivuvaikutuksia verrattuna niihin, jotka saivat lääkkeitä tavalliseen tapaan, eli riippumatta siitä, kuinka potilaiden geenit olivat. katsoin.
- Se oli paljon suurempi ero kuin olisin voinut kuvitella. Kyse oli kaikenlaisista sivuvaikutuksista, jopa todella vakavista, Magnus Ingelman-Sundberg sanoo.
Magnus Ingelman-Sundberg, joka on työskennellyt pitkään asiantuntijana Euroopan lääkevirasto EMA:ssa, näkee lähestymistavassa suurta potentiaalia. Tutkimusta johtaneet Leidenin yliopiston tutkijat Hollannissa ovat jo kehittäneet eräänlaisen DNA-passin.

Vastaa Viestiin