Nyt kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito vaarassa

Valvojat:Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Waltari, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit:3040
Liittynyt:Ke Tammi 21, 2009 14:16
Nyt kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito vaarassa

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ma Kesä 16, 2014 10:50

Keski-Euroopassa lääkärit tekevät hoitoja koskevat päätökset itsenäisesti ilman että niihin saa kukaan kovin herkästi puuttua. Oikeudet on taattu laissa. Toisin on esim. Suomessa ja muissakin Pohjoismaissa. Meillä itsenäisyys ja poikkeaminen ns "yleisistä hoitolinjoista" ("käypä hoito"), vaarantaa lääkäreiden oikeudet tehdä työtään. Erään lääkärin kommentti: "Hoidan potilasta - en laboratoriotuloksia" - ei ole useinkaan mahdollista ilman vakavia seuraamuksia.
Monet Borrelioosia sairastavat joutuvat etsimään hoitoja ulkomailta - käykö samoin kilpirauhasongelmaisille?


---------------


http://yle.fi/uutiset/viisi_laakaria_on ... si/7291569


Terveys 16.6.2014 klo 6:04 | päivitetty 16.6.2014 klo 6:04

Viisi lääkäriä on Valviran syynissä epätyypillisen kilpirauhashoidon vuoksi

Useat erikoislääkärit ovat huolissaan kilpirauhasongelmien epätyypillisestä hoidosta. Tämän vuoksi Valvira selvittää parhaillaan viiden yksityislääkärin toimia. Yhdelle kirjallinen varoitus tippui postilaatikkoon pari viikkoa sitten. Jo aikaisemmin toisen lääkärin oikeutta ammatinharjoittamiseen on rajoitettu väliaikaisesti. Valviran toiminta herättää voimakasta vastustusta verkossa.










Valvira

Kuva: Ella Mikkola / Yle Uutiset


Mistä on kyse?

•Erikoislääkäreiden ilmoitukset ovat saaneet Valviran tutkimaan viiden suomalaislääkärin toimia
•Tapaukset liittyvät kilpirauhasen vajaatoiminnan tai sitä muistuttavien oireiden hoitoon T3-monoterapialla
•Valviran toimintaa on kritisoitu vahvasti esimerkiksi sosiaalissa mediassa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira selvittää viiden yksityisen lääkärin epätyypillisiä lääkkeenmääräämiskäytäntöjä. Tapaukset liittyvät kilpirauhasen vajaatoiminnan tai sitä muistuttavien oireiden hoitoon. Näille potilaille on määrätty niin sanottua T3-monoterapiaa, eli oireita on hoidettu yksistään T3-hormonilisällä. Yleensä Suomessa vajaatoimintaa hoidetaan T4-hormonilisällä tai yhdistelmähoidolla.

– Olemme saaneet näistä viidestä lääkäristä useita ilmoituksia keskussairaalan erikoislääkäreiltä, minkä vuoksi selvitykseen on ryhdytty. Suomalaiset sisätautilääkärit ja endokrinologiayhdistys ovat olleet huolissaan ilmiöstä, Valviran lääkintöneuvos Markus Henriksson kertoo.

– On muun muassa epäilty, että nämä viisi lääkäriä eivät olisi selvittäneet kaikkien potilaiden kohdalla riittävän kattavasti esimerkiksi väsymyksen oireita ennen kuin ovat määränneet T3-hoidon. Väsymyksen takana voi kuitenkin olla monia muita sairauksia, Henriksson jatkaa.

Valviran selvitys liittyy siis potilaiden alkututkimuksiin sekä myös siihen, onko potilaita seurattu riittävän kattavasti T3-hoidon aikana esimerkiksi mahdollisten haittavaikutusten vuoksi.


Suomalaiset sisätautilääkärit ja endokrinologiayhdistys ovat olleet huolissaan ilmiöstä.

– Markus Henriksson, lääkintöneuvos


Erikoislääkäreiden huolena on muun muassa se, että T3-hormonilisää määrätään sellaisille potilaille, joilla ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa.

– Voi siis käydä niin, että T3-hormonihoidon takia potilaan elimistöön tulee kilpirauhashormonien ylimäärä, eli kilpirauhasen liikatoimintaa vastaava tila. Siitä voi aiheutua potilaalle muun muassa vakavia sydämen rytmihäiriöitä, Henriksson sanoo.

Yhden ammatinharjoittamista rajoitettu

Henrikssonin mukaan lääkärit ovat eri puolilta Suomea. Valvira on saanut ilmoituksia erikoislääkäreiltä viime vuoden puolelta saakka. Joitakin ilmoituksia on tullut myös potilailta ja muilta tahoilta. Kyse on Henrikssonin mukaan useista ilmoituksista – ei kuitenkaan kymmenistä.

Tarkemmin selvityksessä olevista lääkäreistä ei tässä vaiheessa kerrota.

– Koko asiakokonaisuus on vielä keskeneräinen ja siksi salassa pidettävä, Henriksson sanoo.

Yksi lääkäri on saanut asiasta kirjallisen varoituksen ja kolmen kohdalla selvittely on kesken. Yhden lääkärin oikeutta ammatinharjoittamiseen on rajoitettu väliaikaisesti. Hän ei saa hoitaa potilaiden kilpirauhasongelmia eikä määrätä ensisijaisesti sairauden hoitoon tarkoitettuja valmisteita. Hän valitti asiasta hallinto-oikeuteen, joka hyväksyi valituksen. Nyt asia on korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä, eli käytännössä väliaikainen rajoitus on voimassa.

– Erilaiset toimenpiteet johtuvat siitä, että nämä lääkärit ovat toimineet eri tavoin.

– Toimenpiteemme taso liittyy siihen, minkälaista selvitysinformaatiota saamme, miten paljon potilasturvallisuuden arvioidaan vaarantuneen sekä minkälaisilla toimenpiteillä potilasturvallisuuden vaarantuminen voidaan arvion mukaan kussakin tapauksessa poistaa, Henriksson sanoo.

Tutkinnassa perehdytään esimerkiksi lääkärin kirjoittamiin resepteihin, potilasasiakirjoihin sekä eri alojen asiantuntijoiden arvioihin. Myös tarkkailussa olevilta lääkäreiltä pyydetään selvitys.


Emme ota kantaa T3-hoitoon sinänsä, eli meillä ei ole tähän mitään koulukuntanäkemystä.

– Markus Henriksson, lääkintöneuvos


Some kuhisee kritiikkiä

T3-hormoninlisän käytön ympärillä on käyty vilkasta keskustelua. Esimerkiksi Adressit.com -sivustolla on "Vastustamme Valviran aikeita puuttua kilpirauhasongelmien hoitoon" -adressi, jonka oli nettiartikkelin kirjoittamisvaiheessa allekirjoittanut yli 7000 henkilöä. Aiheeseen liittyvällä Facebook-sivulla vastustetaan "Valviran aikomusta estää ei-tavanomaisten kilpirauhasongelmien hoito Suomessa". Huolena on ollut, että tarkoituksena on keskittää hoito vain tietyille erikoislääkäreille. Lisäksi on ihmetelty, miksi Valvira on vedetty mukaan oppiriitaan.

– Valvira valvoo vain lääkkeiden asianmukaista ja turvallista määräämistä. Emme ota kantaa T3-hoitoon sinänsä, eli meillä ei ole tähän mitään koulukuntanäkemystä. Tutkimme vain sitä, onko potilaat tutkittu ja hoitoa seurattu asianmukaisesti, kun T3-hoitoa on määrätty.

Henriksson muistuttaa, että Valviran tehtäviin ei kuulu estää tai edistää tiettyjen lääkkeiden määräämistä ja käyttöä. Lääkkeiden myyntiluvista ja turvallisuudesta vastaa Fimea.

Henriksson toteaa, että Valvira on selvittänyt erilaisten hoitomuotojen käyttöä vuosien varrella ennenkin. Hänen mukaansa vilkas keskustelu sosiaalisessa mediassa on tuonut asiaan kuitenkin uudenlaisen ulottuvuuden.

Yle Keski-Pohjanmaa tavoitti tässä kuussa varoituksen saaneen lääkärin. Hän ei kuitenkaan vielä halunnut kommentoida asiaa julkisesti.



Lue myös


Keskustele: Minkälaisia kokemuksia sinulla on kilpirauhashoidosta? klo 6:18 12
Kreeta-Maria Kivioja

Vastaa Viestiin