Punaisen lihan syönti aiheuttaa tulehdusreaktion

Valvojat:Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Waltari, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit:3040
Liittynyt:Ke Tammi 21, 2009 14:16
Punaisen lihan syönti aiheuttaa tulehdusreaktion

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ma Tammi 12, 2015 09:51

Punaisen lihan syönti lisää syöpäriskiä – syynä ehkä elimistön hyökkäyksen aiheuttama tulehdus

http://www.hs.fi/m/ruoka/a1305913013094 ... af-iswp7-4

Ruoka 31.12.2014 16:02

Pekka Torvinen

Helsingin Sanomat

Suomalaiset syövät suosituksiin nähden liikaa punaista lihaa.

Punaisen lihan syönnin tiedetään lisäävän syöpäriskiä ruuansulatuselimistössä. Tarkkaa mekanismia ja syövän synnyn ja punaisen lihan nauttimisen välillä ei ole kuitenkaan ymmärretty – ennen kuin ehkä nyt.

Kalifornian yliopistolla San Diegossa tehty uusi tutkimus näyttäisi nimittäin todistavan, että ihmisen elimistö hyökkää erästä punaisesta lihasta löytyvää, mutta ihmisen elimistöstä puuttuvaa sokeria vastaan.

Suurin osa muista nisäkkäistä voi syödä punaista lihaa mielin määrin ilman terveyshaittoja. Kalifornian yliopiston tutkijoiden mukaan N-glykolyylineuramiinihappo ja erityisesti sen puute ihmiselimistöstä selittää ilmiön.

Tutkimus julkaistiin maanantaina 29. joulukuuta Yhdysvaltain tiedeakatemian PNAS-lehden verkkosivuilla.

N-glykolyylineuramiinihappo (Neu5Gc) kuuluu niin sanottuihin sialihappoihin ja sokereihin. Niin sian-, naudan-, lampaan- kuin vuohenlihakin sisältää sitä. Ihmiseltä tätä sokeria ei löydy, ja niinpä elimistön immuunijärjestelmä hyökkää tuntematonta ainetta vastaan. Hyökkäys aiheuttaa tulehdusreaktion, mikä puolestaan altistaa syövälle, kun tulehdus toistuu päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen.

Tutkijat testasivat Neu5Gc:n vaikutusta geneettisesti muunnelluilla hiirillä, joiden immuunijärjestelmä oli muokattu ihmisten tapaan hyökkäämään punaisesta lihasta löytyvää sokeria vastaan. Hiirien avulla kerättiin mittava todistusaineisto koko elimistöön vaikuttavasta tulehduksesta.

Tutkimusryhmässä mukana ollut solu- ja molekyylilääketieteen professori Ajit Varki kertoi brittilehti Telegraphille, että nyt tehdyt kokeet olivat ensimmäinen kerta, kun ihmiselimistössä tapahtuvaa reaktiota hiirissä täsmällisesti matkimalla saatiin suoria todisteita syöpämäärien kasvusta.

”Lopullinen todiste ihmisissä on paljon vaikeampi löytää”, sanoi professori Varki Telegraphille.

Neu5Gc:n aiheuttama tulehdusreaktio saattaa kuitenkin olla selittävä tekijä myös muille taudeille, joita krooninen tulehdus pahentaa. Tutkijat mainitsevat ainakin valtimonrasvoittumistaudin ja kakkostyypin diabeteksen.

Punaisesta lihasta saa hyvin proteiinia ja rautaa. Suomalaiset kuitenkin syövät sitä nykytutkimuksiin ja -suosituksiin nähden liikaa. Esimerkiksi vuonna 2013 suomalaiset söivät keskimäärin 54,6 kilogrammaa punaista lihaa. Kun luvusta vähennetään luiden ja valmistuksessa tapahtuvan hävikin määrä, kuluttaa jokainen suomalainen keskimäärin noin 800 grammaa punaista lihaa viikossa.

Uusimpien suomalaisten suositusten mukaan punaista tai prosessoitua lihaa saisi olla pääaterilla noin neljänä päivänä viikossa.

Aiemmin Syöpäjärjestöt ovat pitäneet väestötason tavoitteena 300 grammaa punaista lihaa viikossa. Lihavalmisteita eli esimerkiksi makkaroita ei tässä määrässä saisi olla juuri lainkaan, sillä tutkimusnäyttö prosessoidun ruuan yhteydestä suurentuneeseen syöpäriskiin on vakuuttava.

Jatta1001
Viestit:858
Liittynyt:Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta:Pyhtää

Re: alfa-gal oireyhtymä, punaisen lihan allergia

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Pe Heinä 28, 2023 19:11

https://www.cdc.gov/media/releases/2023 ... aKHqxSoH-8

CDC raportoi, että vuosina 2010–2022 havaittiin yli 110 000 epäiltyä alfa-gal-oireyhtymää . Koska alfa-gal-oireyhtymän diagnoosi edellyttää kuitenkin positiivista diagnostista testiä ja kliinistä tutkimusta ja joitain alfa-gal-oireyhtymää sairastavia henkilöitä ei välttämättä testata, on arvioitu, että AGS on saattanut vaikuttaa jopa 450 000 ihmiseen. Yhdysvalloissa, kahden CDC:n tänään julkaiseman Morbidity and Mortality Weekly -raportin raportin mukaan. Tutkimukset osoittavat, että monet terveydenhuollon tarjoajat Yhdysvalloissa eivät tunne syntymässä olevaa ja mahdollisesti henkeä uhkaavaa allergista tilaa, jota kutsutaan alfa-gal-oireyhtymäksi (AGS), joka tunnetaan myös punaisen lihan allergiana tai punkin pureman lihaallergiana. Niistä, jotka ovat tietoisia AGS:stä, tietämys diagnoosista ja hoidosta on vähäistä.

Lue lisää lisää ylimmäisenä olevan linkin kautta.

Vastaa Viestiin