NEUROBORRELIOOSI RUOTSISSA

Valvojat:Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Waltari, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit:870
Liittynyt:Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta:Pyhtää
NEUROBORRELIOOSI RUOTSISSA

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » To Marras 11, 2021 15:07

https://link.springer.com/article/10.10 ... FLF9s3v7U8

Johdanto
Euroopan Lymen borrelioosin (LB) aiheuttavat Borrelia burgdorferi sensu lato -lajikompleksin spirokeetat , joita kantaa punkki Ixodes (I.) ricinus . LB ilmenee eri tavoin, yleisin on erythema migrans (EM), ihon ilmentymä, ja toiseksi yleisin ilmentymä on Lymen neuroborrelioosi (LNB) [ 1 , 2]. LNB:n diagnoosi perustuu kliinisiin oireisiin sekä aivo-selkäydinnesteen (CSF) analyysiin. EFNS-ohjeiden suositusten mukaan varma LNB voidaan diagnosoida, kun seuraavat kolme kriteeriä täyttyvät; (I) LNB:n neurologiset oireet ilman muuta syytä; (II) CSF-pleosytoosi; (III) intratekaaliset borrelia-spesifiset vasta-aineet CSF:ssä. Sen osoittamiseksi, että on olemassa intratekaalisesti tuotettuja vasta-aineita, käytetään CSF/seerumin indeksiä [ 1 , 3 ].

LB on erittäin endeeminen Etelä-Ruotsissa, mukaan lukien Kalmarin maakunta, nykyisen tutkimuksen alue. Lisäksi viimeaikaiset tutkimukset Ruotsista ja muista Euroopan maista ovat osoittaneet, että LNB:n ilmaantuvuus on lisääntynyt 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa [ 2 , 4 , 5 , 6 , 7]. LB:n ilmaantuvuuteen vaikuttavat useat erilaiset parametrit, mukaan lukien borreliapositiivisten punkkien esiintymistiheys ja runsaus sekä ihmisen altistuminen ja käyttäytyminen. On myös osoitettu, että ilmastotekijät voivat vaikuttaa LB:n esiintyvyyteen. Ruotsalainen tutkimus raportoi, että EM:n ilmaantuvuus korreloi positiivisesti leudompien talvien ja lämpimämpien kesien sekä yli 86 %:n suhteellisen kosteuden kanssa. Sama tutkimus osoitti myös negatiivisen korrelaation kuukausittaisen keskimääräisen sademäärän kanssa [ 8 ].

LB:n kasvun uskotaan johtuvan I. ricinuksen levinneisyyden ja tiheyden lisääntymisestä , johon ilmastotekijät vaikuttavat osittain [ 9 , 10 , 11 , 12 , 13 ]. Tartunnan saaneiden punkkien määrä vaikuttaa myös LB-tapausten määrään, Etelä-Ruotsissa noin 15–17 % punkeista on saanut Borrelia- tartunnan [ 14 , 15 ] . I. ricinusin elinympäristö laajenee korkeammille leveysasteille ja punkkipopulaatiot ovat yleistymässä vakiintuneilla alueilla [ 9 , 10 , 13]. Tämä johtuu todennäköisesti leudommista talvista ja pidemmästä kasvukaudesta [ 8 , 9 , 12 ]. Kasvukausi on se osa vuodesta päivinä, jolloin vuorokauden keskilämpötila ylittää tietyn rajan, tavallisesti 5 °C. Punkit ovat yleisiä alueilla Ruotsissa, joissa kasvukausi on > 180 päivää. [ 9 , 16 ]. Kasvukausi lisääntyy kaikkialla Ruotsissa, ja sen ennustetaan jatkuvan lisääntyvän tämän vuosisadan aikana [ 11 ]. Tämä johtaa pidempään punkkien aktiivisuusjaksoon, mikä puolestaan ​​johtaa suurempaan ihmisten tartuntariskiin. Ilmaston vaikutus punkkeihin on osoitettu punkkipopulaatioiden mittauksilla, mutta myös punkkien välittämien tautien esiintyvyyden kautta [ 8, 11 , 13 ].

Edellä mainituista tekijöistä johtuen LB:n ja oletettavasti LNB:n ilmaantuvuus on todennäköisesti lisääntynyt ja jatkaa kasvuaan. Koska LNB-valvonta puuttuu Ruotsista, LNB-epidemiologia on kuitenkin rajallinen.

Vastaa Viestiin