PUNKIT "JÄHMETTYVÄT JA SELVIÄVÄT" ÄÄRIMMÄISISTÄ LÄMPÖTILOISTA

Valvojat: Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit: 932
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

PUNKIT "JÄHMETTYVÄT JA SELVIÄVÄT" ÄÄRIMMÄISISTÄ LÄMPÖTILOISTA

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » To Kesä 15, 2023 18:08

https://www.lymedisease.org/ticks-extre ... q1IcxxXjSs
13.6.2023
Klikkaamalla ylä oleva linkkiä voit lukea koko jutun

Punkit "jähmettyvät ja selviävät" äärimmäisistä lämpötiloista
kirjoittanut Washington State University

Punkkien kausi on täällä ja Lymen taudin lisääntynyt vaara, ja käy ilmi, että pienet hämähäkit ovat vieläkin sitkeämpiä kuin tiedemiehet ovat aiemmin luulleet.

Ecological Monographs -lehdessä hiljattain julkaistu tutkimus osoittaa, että mustajalkaiset punkit (Ixodes scapularis) (Suomessa Ixodes ricinus) selviävät todella hyvin äärimmäisestä kylmyydestä ja kuumuudesta luonnossa.

Aiemmat laboratoriotutkimukset viittaavat siihen, että jopa lyhyiden erityisen lämpimien tai kylmien olosuhteiden pitäisi helposti tappaa punkkeja, mutta Washington State Universityn johtama analyysi paljastaa, että tämä koskee vain ympäristössä olevia toukka punkkeja.
Sen sijaan nymfit ja aikuiset punkit selviävät kuumina ja kylminä aikoina vähäisellä vaikutuksella ja kuolevatvain kun niistä ilmeisesti loppuu energia. Löydökset voivat viime kädessä tarjota arvokkaita näkemyksiä Lymen taudin ja muiden vektorivälitteisten patogeenien leviämisestä.

"Ajattelimme näkevämme todisteita siitä, että jos olisi hyvin kuiva ajanjakso, kaikilla punkeilla saattaa olla suurempi riski kuolla", sanoi Jesse Brunner, tutkimuksen johtava kirjoittaja ja biologisten tieteiden apulaisprofessori WSU:sta.

"Kuitenkin kuumuus ja kuivat olosuhteet vaikuttivat vain toukkiin. Kylmällä säällä oli vielä vähemmän vaikutusta. Jotenkin he jämähtävät ja selviytyvät hyvin."

Sijoittamalla yli 9 000 punkkia maaperän ytimeen ja seuraamalla niiden selviytymistä ja kehitystä kolmen vuoden ajan, tutkijat pystyivät keräämään arvokasta tietoa punkkien reaktiosta ilmasto-olosuhteisiin.

Vastaa Viestiin