Lymen borrelioosin diagnostiikka ja hoito (duodecimlehti.fi)

Valvojat:Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Waltari, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit:870
Liittynyt:Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta:Pyhtää
Lymen borrelioosin diagnostiikka ja hoito (duodecimlehti.fi)

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Ke Helmi 28, 2024 20:26

Lymen borrelioosin diagnostiikka ja hoito (duodecimlehti.fi)
Lue lisää yllä olevasta linkistä

Lymen borrelioosin diagnostiikka ja hoito
“SUOMALAINEN LINJAUS”
LÄÄKETIETEELLINEN AIKAKAUSKIRJA DUODECIM
2008;124(13):1483-91
Jarmo Oksi, Ilkka J. T. Seppälä ja Jukka Hytönen

Viestin kirjoittajan huomautus: Tässä artikkelissa vuodesta 2008 lähtien, arvion mukaan, levinneen vaiheen Lymen borrelioosi potilaita on Suomessa jo 9200.

“ Jos puutiainen on infektoitunut, infektion saamisen riski ihmisellä on 10-20 % paljolti sen mukaan, kuinka pitkä ihoon kiinnittymisaika on. Borrelian siirtyminen puutiaisesta ihmiseen vaatii vähintään useiden tuntien tai jopa vuorokausien mittaisen kiinnittymisajan”

Klassisin EM:n muoto on rengasmainen (reunoilta punoittava, keskiosasta jo vaalennut), mutta EM saattaa olla myös koko alueelta punoittava jopa useammin kuin rengasmainen. Tällöin erotusdiagnostiikka esimerkiksi ruusun suhteen voi olla hankalaa. EM-alueeseen ei yleensä liity kipua, turvotusta, kutinaa eikä hilseilyä, mutta lievä kuumoitus on melko yleistä. EM:n punoitus on usein niin hailakka, että sitä voi olla vaikea havaita. Taivealueilla se on usein muodoltaan soikea tai nauhamainen. Tärkeää on muistaa, että EM kehittyy vain noin puolelle borreliainfektion saaneista.

Vastaa Viestiin