KROONINEN BORRELIOOSI KOIRILLA

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat:Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Waltari, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit:3040
Liittynyt:Ke Tammi 21, 2009 14:16
KROONINEN BORRELIOOSI KOIRILLA

Viesti Kirjoittaja soijuv » To Tammi 25, 2018 18:21

Pitkään jatkunut, kroonistumaan päässyt borrelioosi sen sijaan voi olla viheliäinen hoidettava.

https://yle.fi/uutiset/3-8233427
Nämä oireet paljastavat koiran borrelioosin – "pahimmillaan joudutaan lopettamaan"
Eläinlääkärit saavat vastata kesällä jatkuvasti kysymyksiin punkeista ja niiden välittämistä taudeista. Koiranomistajien huoli on eläinlääkäreiden mukaan perusteltu, sillä punkki voi sairastuttaa koiran vakavasti.

Terveys21.8.2015 klo 06:07
Punkki koiran kuonossa.
Anu Rummukainen / Yle

Hanna Lumme
@hannalumme
Jaa artikkeli Facebookissa
362
Jaa artikkeli Twitterissä
Koirakin voi sairastua borrelioosiin
Koira voi saada punkin puremasta borrelioosin.
Koiralle puremakohtaan ei ilmesty ihmisille tyypillistä rengasmaista ihottumaa.
Oireet voivat ilmetä pitkänkin ajan kuluttua tarunnasta. Yleisiä oireita ovat kuumeilu, väsymys, ruokahaluttomuus ja ontuminen.
Oireet voivat aaltoilla ja kadotakin välillä.
Borrelioosin diagnosointi on usein vaikeaa. Diagnoosi perustuu oireisiin ja vasta-ainetestiin.
Hoitona on pitkä antibioottikuuri.
Lähde: Evira (siirryt toiseen palveluun)

Koira sairastuu punkin puremasta harvoin. Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Laila Castrén Univet Espoo eläinsairaalasta kertoo, ettei koira sairastu punkin puremasta niin herkästi kuin ihminen.

– On arvioitu, että borreliatartunnan saaneista koirista vain viidestä kymmeneen prosenttia kehittää sairauden. Borreliabakteerin siirtyminen vaatii myös aikaa, eli punkin pitää olla koirassa kiinni pitkään.

Hänen mukaansa tutkimuksissa monen koiran verestä löytyy vasta-aineita eli ne ovat saaneet tartunnan, mutta eivät välttämättä ole sairastuneet.

– Elimistön tulehdusvaste häätää bakteerin suurimmalla osalla koirista tai sitten koira jää vähäoireiseksi kantajaksi. Toisaalta näissä tapauksissa voi myöhemmin kehittyä krooninen borrelioosi.

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Sanna Viitanen Helsingin yliopistollisesta eläinsairaalasta sanoo, että tartunnan todennäköisyyteen vaikuttaa myös se, missä päin Suomea koira asuu.

– Siinä on suuria paikallisia eroja, miten moni punkki kantaa taudinaiheuttajia.

Kuumeilua, linkkaamista, huonovointisuutta – tunnistaisitko taudin?
Tyypilliset taudit, joita punkista voi siirtyä koiraan, ovat borrelioosi, anaplasma ja ehrlichia-bakteeri.

Esimerkiksi borrelioosi aiheuttaa usein kuumeilua, raajasta toiseen kiertävää ontumista, hermosto-oireita ja huonovointisuutta. Myös koiran munuaisten toiminnassa voi olla häiriöitä.

Moni sairaus voi aiheuttaa samantyyppisiä oireita eikä verinäytetestilläkään ei aina saa luotettavia tuloksia.

LAILA CASTRÉN
Ehrlichiaan sairastuneella koiralla puolestaan voi esiintyä sisäelintulehduksia, verenkuvan muutoksia ja esimerkiksi nenäverenvuotoja.

Diagnoosin tekeminen on vaikeaa, koska oireet ovat usein vaihtelevia.

– Moni sairaus voi aiheuttaa samantyyppisiä oireita eikä verinäytetestilläkään ei aina saa luotettavia tuloksia. Vasta-ainetasojen oleminen koholla ei vielä todista borrelioosia, vaan taudinkuvan pitää olla tyypillinen ja muut sairaudet on suljettu pois. Jos taudinkuva ei ole tyypillinen, diagnoosin saaminen on haasteellista, Castrén sanoo.

Myös eläinlääkäri Elina Koivisto Päijät-Hämeen eläinlääkäriasemalta myöntää, että punkkivälitteisten sairauksien toteaminen on mutkikasta.

– Itämisaika voi olla useita viikkoja tai kuukausia siitä, kun punkki on ollut kiinni koirassa. Myös vasta-ainetasojen nousuun voi mennä aikaa. Pikatestit eivät aina paljasta sairautta.

– Erityisesti tapauksessa, jossa koiralla on akuutisti alkanut oireilu, ensimmäinen diagnoosi perustuu eläinlääkärin, en sanoisi arvaukseen, mutta arvioon, joka varmistuu myöhemmin vasta-ainetutkimuksissa. Akuutissa tartunnassa ensimmäiset vasta-aineet todetaan vasta noin 10–14 vuorokauden kuluttua tartunnasta, sanoo myös Sanna Viitanen.

"Aika hyvin osataan epäillä ja tunnistaa"
Viitanen, Castrén ja Koivisto uskovat, että eläinlääkärit tutkivat nykyään punkkivälitteisten sairauksien mahdollisuutta matalalla kynnyksellä, jos oireet viittaavat yhtään siihen suuntaan.

Oireet voivat olla niin epämääräisiä, että omistaja ei osaa epäillä itse punkkivälitteistä tautia.

SANNA VIITANEN
– Uskon, että nykyään osataan aika hyvin epäillä ja tunnistaa oireet, Castrén pohtii.

Hänen mukaansa koiranomistajat ovat yhä valveutuneempia. Moni tuo lemmikkinsä vastaanotolle ja kysyy suoraan, voiko koira olla saanut lukuisista punkeista sairauden.

– Ihmiset kyselevät asiasta sekä borreliatesteistä ja ovat huolissaan. Paljon keskustellaan siitä, voivatko lemmikin oireet liittyä punkkeihin.

Toisaalta yliopistollisen eläinsairaalan Viitanen sanoo, että oireiden aaltoilu ja vaihtelu voivat harhauttaa myös omistajaa.

– Oireet voivat olla niin epämääräisiä, että omistaja ei osaa epäillä itse punkkivälitteistä tautia.

Kaikkia sairastuneita koiria ei voi parantaa
Jos koiralla diagnosoidaan esimerkiksi borrelioosi, hoitokeinona on pitkä antibioottikuuri ja tarvittaessa esimerkiksi kipulääkitys.

Etenkin taudin alkuvaiheessa hoito tehoaa eläinlääkärien mukaan hyvin.

Ihmiset kyselevät asiasta sekä borreliatesteistä ja ovat huolissaan.

LAILA CASTRÉN
Pitkään jatkunut, kroonistumaan päässyt borrelioosi sen sijaan voi olla viheliäinen hoidettava.

– Aina potilasta ei voi parantaa vaan voidaan vain hillitä oireita. Pahimmillaan koira joudutaan lopettamaan, Castrén sanoo.

– Toisaalta äkillinenkin tartunta voi olla niin rajuoireinen, että koira tarvitsee sairaalatason hoitoa. Jos koira sairastuu ja oireilee, se ei selviä taudista omin voimin, hän lisää.

Lopetustapauksia on ollut myös yliopistollisessa eläinsairaalassa.

– Etenkin harvinainen borrelioosin laukaisema munuaiskerästen tulehdus on hankala hoitaa. Se johtaa usein koiran lopettamiseen, Viitanen sanoo.

Borrelioosirokote vain tarkalla harkinnalla
Eläinlääkärit suosittelevat ennaltaehkäisemään punkkien tarttumista lemmikkeihin käyttämällä erilaisia punkin kiinnittymisen estäviä tai jo kiinnittyneet punkit tappavia liuoksia.

Koirille on saatavilla myös punkkipantoja ja suun kautta annettavia lääketabletteja. Borrelioosirokotetta eläinlääkärit suosittelevat varauksella.

Borrelioosirokote ei ainakaan meillä ole mikään rutiini.

ELINA KOIVISTO
– Se on uudehko valmiste ja on vasta vähän tutkimustuloksia siitä, miten se vaikuttaa. Borrelioosirokote ei ainakaan meillä ole mikään rutiini, eläinlääkäri Elina Koivisto Päijät-Hämeen eläinlääkäriasemalta sanoo.

Hän harkitsisi rokotetta lähinnä sellaisille koirille, jotka viettävät runsaasti aikaa punkkialueilla, joissa sairastumisriski on suurempi kuin muualla.

– Kaupunkikoiralle en suosittele.

Laila Castrén huomauttaa, että vaikka koiralla olisi borrelioosirokotus, se ei suojaa muilta punkkien levittämiltä taudeilta.

– Rokotetullekin koiralle suositellaan punkkihäätöaineita, jotta punkit eivät tarttuisi.

"Voi hyvinkin olla koiria, jotka sairastavat borrelioosia omistajan tietämättä"
– Borrelioosi ei ole helppo tauti. Koirilla on rotukohtaisia eroja siinä, miten usein esimerkiksi taudin munuaismuoto laukeaa, Viitanen pohtii.

Hän huomauttaa, että borrelioosia on tutkittu, mutta myös lisätutkimusta tarvitaan, jotta esimerkiksi taudin tarttumiseen saataisiin lisää selvyyttä. Rokottamisessa tulee Viitasen mukaan harkita rokotteesta saatavia hyötyjä verrattuna mahdollisiin haittoihin.

On tärkeää suojata koira käyttämällä punkkien kiinnittymisen ehkäisevää tai punkin tappavaa lääkitystä ja poistaa kiinnittyneet punkit välittömästi.

SANNA VIITANEN
Viitanen huomauttaa, että valmistaja on tutkinut rokotteiden turvallisuutta ja tehokkuutta ennen kuin rokote on rekisteröity.

– Lisäksi Cornellin yliopistossa on toteutettu laaja tutkimus borreliarokotteiden turvallisuudesta, jossa ei todettu haittavaikutuksia koirilla, joilla ei ollut aikaisempia vasta-aineita borreliaa vastaan. Tutkimuksen tekijät totesivat, että tartunnan saaneiden koirien rokottaminen ei ole suositeltavaa, Viitanen sanoo ja jatkaa:

– Rokottamisesta huolimatta on tärkeää suojata koira käyttämällä punkkien kiinnittymisen ehkäisevää tai punkin tappavaa lääkitystä ja poistaa kiinnittyneet punkit välittömästi.

Jos punkkivälitteisten tautien toteaminen on eläinlääkärille vaikeaa, tautia tuskin osaavat epäillä kaikki koiranomistajatkaan. Eläinlääkärit uskovat, että moni koira sairastaa punkkitautia ilman, että omistaja osaa edes epäillä sairautta.

– Voi hyvinkin olla koiria, jotka sairastavat borrelioosia omistajan tietämättä. Oireet voivat välillä kadota tai lieventyä, ja sitten taas palata. Se on aaltoliikettä, tähdentää eläinlääkäri Elina Koivisto.

Vastaa Viestiin