Punkit piiloutuvat helteellä

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat:Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Waltari, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit:3040
Liittynyt:Ke Tammi 21, 2009 14:16
Punkit piiloutuvat helteellä

Viesti Kirjoittaja soijuv » Su Heinä 29, 2018 22:23

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201807 ... 5_u0.shtml

Punkit ovat ryömineet maanrakoihin odottamaan sateita - helteet ja huono myyrävuosi voivat kurittaa punkkikantaa parin vuoden viiveellä

perjantai 27.07.2018 klo 20:41

Kosteissa metsissä ja rantamaisemissa viihtyvä tavallinen punkki on piiloutunut koloihin. Kuivemmilla paikoilla tavattavaa taigapunkkia esiintyy luonnostaankin vähän toukokuun jälkeen.
Helteet eivät ole hellineet punkkeja, vaan ne ovat joutuneet vetäytymään maanrakoihin.Helteet eivät ole hellineet punkkeja, vaan ne ovat joutuneet vetäytymään maanrakoihin.
Helteet eivät ole hellineet punkkeja, vaan ne ovat joutuneet vetäytymään maanrakoihin. MOSTPHOTOS
Pitkään jatkuneet helteet ovat pakottaneet punkit hylkäämään veriuhrien vaanimisen ja hakemaan suojaa maanraoista.

Suomessa tavattavan kahden eri puutiaislajin välillä on kuitenkin eroja siinä, kuinka hyvin ne kestävät helteitä, kertoo tutkimusprofessori Heikki Henttonen Luonnonvarakeskuksesta.

Esimerkiksi Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa esiintyvän taigapuutiaisen esiintymishuippu on ollut toukokuussa, jolloin niitä oli Henttosen mukaan normaalisti. Kesän alussa taigapunkkien määrä kuitenkin hiipuu, eikä niitä juuri näy kesällä.

Taigapunkkia tavataan kuivemmilla paikoilla, mutta auringonpaisteessa se ei viihdy.

- Puolivarjoiset metsäteiden reunat ovat sille optimaalisia, Henttonen kuvailee.

Tavallisia puutiaisia sen sijaan vaanii kosteissa metsissä ja rannoilla läpi kesän. Helteiden jatkuessa pitkään ne kuitenkin vetäytyvät koloihin, sillä punkkien kosteudensäätely toimii vain kummassakin kyljessä olevan reiän avulla.

- Ilman suhteellinen kosteus on ratkaiseva. Tällaisia helteitä kun on pitkään, punkit menevät maanrakoon. Vaikka punkkeja olisikin tietty määrä, ne eivät ole samalla lailla aktiivisia.

Hellekesän seuraukset saattavat tutkijan mukaan näkyä vasta parin vuoden päästä, sillä punkin kehittyminen toukasta nymfiksi ja edelleen aikuiseksi kestää 3-4 vuotta. Jos toukkien kuolleisuus on suurta, se heijastuu seuraavana vuonna nymfien määrään ja sitä seuraavana aikuisten määrään.

Helteet eivät ole ainoa punkkikantoihin vaikuttava tekijä. Punkkien toukat saavat veriateriansa myyristä, mutta Henttonen kertoo myyrätilanteen olevan melko huono.

- Se voi vuoden-parin päästä heijastua punkkien määrään negatiivisesti.

Henttonen kertoo odottavansa mielenkiinnolla, mitä punkkien aktiivisuudelle tapahtuu, jos sää jossain vaiheessa kesää muuttuukin sateiseksi.

- Palaavatko punkit aktiiviseen elämään vai onko tapahtunut jotakin menehtyneisyyttä? Nämä ovat tutkijallekin mielenkiintoisia aikoja.

Aiheesta uutisoi aiemmin Karjalainen.

Vastaa Viestiin