PIKATESTI TUO TOIVOA SAIRASTUNEILLE, 2019 SEURA-lehti

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat:Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Waltari, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit:858
Liittynyt:Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta:Pyhtää
PIKATESTI TUO TOIVOA SAIRASTUNEILLE, 2019 SEURA-lehti

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Ma Loka 21, 2019 11:40

https://seura.fi/ilmiot/tiede-ja-luonto ... tjeMJqp1tk

Keskushermostoon levinnyt borrelioosi on mainettaan kavalampi – Pikatesti tuo toivoa sairastuneille

Aivoselkäydinnesteestä tehtävä pikatesti nopeuttaa neuroborrelioosin diagnoosia ja potilaiden pääsyä tarvitsemaansa hoitoon entistä nopeammin.
Punkkien levittämän bakteeriperäisen taudin, borrelioosin haastavimpia piirteitä on hidas diagnosointi, joka tehdään moniportaisella vasta-ainetestillä potilaan verestä. Keskushermostoon levinneen neuroborrelioosin kohdalla määritys myös aivoselkäydinnesteestä.


Annukka Pietikäinen © TURUN YLIOPISTO

Borrelioosista käytetään myös nimityksiä Lymen tauti ja Lymen borrelioosi.

FM Annukka Pietikäinen on tutkinut Turun yliopistolle tekemässään väitöskirjassa vasta-aineiden lisäksi biomarkkeria eli viestimolekyyliä nimeltä CXCL13, joka on mahdollista määrittää aivoselkäydinnesteestä pikatestin avulla.

Pietikäisen tutkimus vahvistaa, että keskushermostoon levinnyttä borrelioosia sairastavien potilaiden aivoselkäydinnesteestä löytyy suuria määriä immuunipuolustuksen solujen viestimolekyyliä nimeltä CXCL13.

Jos borrelioosia ei hoideta infektion aikaisessa vaiheessa, bakteerit voivat levitä verenkierron mukana useisiin kudoksiin aiheuttaen oireita esimerkiksi nivelissä, sydämessä ja hermostossa.

Nopeampi diagnosointimenetelmä mahdollistaa potilaiden hoidon aloittamisen entistä nopeammin.

”Antibioottihoidon nopea aloitus vähentää neuroborrelioosiin liittyvää jälkioireilua. Myös varmuuden vuoksi aloitetut turhat antibioottikuurit vähenevät, mikä on tärkeää kasvavan antibioottiresistenssiongelman ehkäisemiseksi”, Pietikäinen toteaa Turun yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksessaan Pietikäinen havaitsi biomarkkeri CXCL13:n pitoisuuden laskevan nopeasti antibioottihoidon myötä.

Annukka Pietikäisen väitöskirja Studies on the pathogenesis and laboratory diagnosis of Lyme borreliosis tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina 18.1.2018.

Borrelioosi on kavala hermosairaus
Neuroborrelioosin alkuvaiheen oireita ovat Reumaliiton mukaan päänsärky, puutuminen, polttava särky iholla, hartiakivut ja hermojuurikipu, joka voi heijastua eri elimiin.

Diagnosoinnin vaikeus ja virheet voivat johtaa hoidon viivästymiseen, mikä on omiaan pahentamaan oireita.

Seuralle omakohtaisen kokemuksensa borrelioosi-epäilyistä ja taudin vaikeasta diagnosoinnista kertonut Pia oli kärsinyt epämääräisistä kivuista ja öisestä hikoilusta. Oireet pahenivat muistin, tajunnan ja tasapainon häiriöiksi.

Neurologit epäilivat jopa aivokasvainta. Tutkimusten myötä Pialle kävi selväksi, että lääkärit olivat jyrkän erimielisiä siitä, pystyykö borrelioosi kroonistumaan vai ei. Kummallakaan koulukunnalla ei ollut aukotonta näyttöä teoriansa tueksi.

Pia tutkitutti verinäytteensä saksalaisessa laboratoriossa, jossa hänen verestään löydettiin babesia-niminen loinen. Suomalaislääkärin mukaan tämä ei ollut mahdollista, koska Suomessa ei babesioosia esiinny.

Pia matkusti saksaan punkkitauteihin erikoistuneen lääkärin Carsten Nicolauksen vastaanotolle. Tämä oli vakuuttunut, että Pialla oli borrelioosi, jonka hän oli mahdollisesti saanut jo äidiltään.

Borrelioosia ei ollut löytynyt Pian elimistössä ensimmäisissä tutkimuksissa, mutta neljän kuukauden lääkityksen jälkeen borrelioositesti muuttui positiiviseksi.

Suomessa lääkärit epäilivät Pialla pitkää listaa mahdollisista sairauksista: migreeni, stressi, jännitysniska, aivokasvain, MS-tauti, SLE, CNS-SLE, virustaudin jälkeinen väsymysoireyhtymä, reaktiivinen artriitti ja nivelpsoriasis. Sekä sokerina pohjalla: borrelioosi.

Yhtään mahdollisina pitämistään suomalaiset lääkärit eivät voineet osoittaa varmaksi. Pia ei saanut borrelioosi-diagnoosia Suomessa, vaikka Saksassa hänen tautinsa hoito oli jo pitkällä.

Vastaa Viestiin