TAUTITAAKAN JA BORRELIAN SEROPREVALENSSIN PROFILOINTI KANADALAISILLA, JOILLA ON MONIMUTKAINEN JA KROONINEN SAIRAUS

Asiantuntijana Soile Juvonen TTT

Valvojat:Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Waltari, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit:875
Liittynyt:Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta:Pyhtää
TAUTITAAKAN JA BORRELIAN SEROPREVALENSSIN PROFILOINTI KANADALAISILLA, JOILLA ON MONIMUTKAINEN JA KROONINEN SAIRAUS

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Su Marras 26, 2023 14:58

https://journals.plos.org/plosone/artic ... ne.0291382

Viestin lähettäjän huomautus: Pitkä mutta moniin kysymyksiin selvyyttä antava artikkeli.

Konekäännös

Tautitaakan ja Borrelian seroprevalenssin profilointi kanadalaisilla, joilla on monimutkainen ja krooninen sairaus
Victoria P. Sanderson, Jennifer C. Miller, Vladimir V. Bamm, Manali Tilak,
Vett K. Lloyd, Gurpreet Singh-Ranger, Melanie KB Wills


Julkaistu: 8. marraskuuta 2023
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0291382


Abstrakti
Vektorivälitteisten Borrelia- bakteerien aiheuttama Lymen tauti voi ilmaista erilaisia ​​​​monisysteemisiä oireita, jotka muistuttavat muita sairauksia. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli arvioida sairauksien ilmenemismuotoja ja Borrelian seroreaktiivisuutta henkilöillä, joilla on kirjo kroonisia ja monimutkaisia ​​sairauksia. Rekrytoimme 157 osallistujaa Itä-Kanadasta, jotka ilmoittivat yhdestä tai useammasta Lymen taudista, neurologisista, reumaattisista, autoimmuuni-, tulehduksellisista, maha-suolikanavan tai sydän- ja verisuonitautien sairauksista tai olivat oireettomia ja oletettiin terveiksi. Saantiluokkia käytettiin osallistujien luokitteluun sen perusteella, kuinka lähellä heillä oli Lymen tautia, ja erotettiin ne, joilla on paljastettu Borrelia- infektio, ne, joilla oli samankaltaisia ​​sairauksia (esim. fibromyalgiaoireyhtymä), ja ne, joilla oli muita vaivoja (esim. suolistopolyypit).

Osallistujat täyttivät kolme kyselylomaketta, SF-36 v1, SIQR ja HMQ oireiden ja toiminnallisen taakan keräämiseksi, ja toimittivat veriseerumia analysoitavaksi akkreditoidussa diagnostisessa laboratoriossa. Kaksitasoiset IgG- ja IgM-serologiset arvioinnit (kokosolu-ELISA ja Western blot) suoritettiin sokkomenetelmällä kaikille näytteille. Oireet ja toiminnallinen rasitus olivat yhtä syvällisiä oletetuissa Lymen ja Lymen kaltaisissa taudeissa. Borrelian seroprevalenssi tutkimuskohortissa oli 10 % kummankin IgG:n ja IgM:n osalta, ja sitä esiintyi Lymen taudin saantikategoriassa ja sen ulkopuolella. Western blot -positiivisuus reaktiivisen ELISA:n puuttuessa oli myös huomattava. Fibromyalgia oli yleisin yksittäinen diagnostinen merkki, jonka kaksitasoiset IgG-positiiviset osallistujat, jotka eivät raportoineet Lymen taudista, kertoivat. IgG-seropositiivisessa kohortissa vasta-aineiden läsnäolo 31 kDa:n ulkopinnan proteiini A:ta (OspA) vastaan ​​liittyi merkittävästi parempiin terveystuloksiin. Aiemmin tämä merkki on yhdistetty hoitoon refraktaariseen Lymen niveltulehdukseen. Kaiken kaikkiaan havainnot tukevat aikaisempia havaintoja fenotyyppisestä päällekkäisyydestä Lymen ja muiden sairauksien välillä. Epäspesifisiin oireisiin ja toimintahäiriöihin liittyvä seropositiivisuus vaatii lisätutkimuksia ja terapeuttista optimointia.

LD-serologian laajempi tulkinta ja vaikutukset ovat myös edelleen kiihkeän keskustelun aihe. Positiiviset löydökset eivät tarkoita aktiivista sairautta, ja endeemisillä alueilla havaitaan taustaseroprevalenssia, kuten edellä on käsitelty. Sitä vastoin negatiiviset löydökset eivät sulje pois LD:tä, etenkään niillä, joita hoidetaan sairauden vuoksi tai jotka saavat immunomoduloivaa toimenpidettä. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että noin 40 % potilaista, joilla diagnosoitiin ja hoidettiin varhainen objektiivinen LD, ei onnistunut serokonversiossa IgM- tai IgG-testien mukaan [ 86 ]. Siksi kirjoittajat varoittivat seropositiivisuuden vaatimisesta diagnostisena kriteerinä Lymen hoidon jälkeen. Sitä vastoin on edelleen huolia siitä, että positiiviset laboratoriolöydökset epätyypillisten tai subjektiivisten sairauden ilmentymien yhteydessä ovat epäluotettavia [ 87 ]. IgG-seropositiivisuus yhdessä epäspesifisten oireiden, kuten myalgian, aivosumun ja väsymyksen kanssa, jotka eivät täytä myöhäisen Lymen taudin objektiivisia kriteerejä, voidaan luokitella todennäköiseksi myöhäiseksi Lymen taudiksi [20] tai krooniseksi Lymen taudiksi [ 21 ], mutta testauksen käyttökelpoisuus. henkilöt, joilla ei ole objektiivisia kliinisiä löydöksiä, on haastettu [ 88 ]. Infectious Diseases Society of America (IDSA) -yhdistyksen (IDSA) tämänhetkiset kliinisen käytännön ohjeistukset todellakin suosittelevat olemaan testaamatta Borrelia- seroreaktiivisuutta potilailla, joilla on MS-tauti, amylotrofinen lateraaliskleroosi (ALS), Parkinsonin tauti, dementia tai psykiatriset ja käyttäytymishäiriöt [ 75 ].

Serologian laajemman soveltamisen vastustus tiukkojen objektiivisten kliinisten kriteerien ulkopuolelle johtuu ristireaktiivisten vasta-aineiden mahdollisuudesta ja väärän löydön lisääntymisestä, kun ennustearvo on pienempi. Ennustavan arvon käsitteeseen kuuluu kuitenkin vankka tapausmääritelmä tai kultainen standardi todisteet sairaudesta, joita LD:ltä ei todennäköisesti ole ollut. Keinotekoisesti rajoittava tapausmääritelmä, joka ei ota huomioon ilmentymien laillista kirjoa, vääristää testituloksen tulkintaa. Samoin laboratoriodiagnostiikan rajoitukset ovat jarruttaneet edistymistä, ja suorien havaitsemistyökalujen tarve on tyydyttämätön, jotta infektio voidaan raportoida tarkasti kaikissa taudin vaiheissa. Tällä hetkellä ei ole olemassa FDA:n hyväksymää testiä tai biomarkkeria sellaisten henkilöiden tunnistamiseksi, joilla on aktiivinen infektio ja jotka tarvitsevat antimikrobista hoitoa, eikä tapaa seurata tai varmistaa patogeenien hävittämistä. Vaikka akateeminen lääketiede on suurelta osin hylännyt kroonisen Lymen taudin, 1990-luvun aikakausi on arvioitava kriittisesti uudelleen biologista ja kliinistä erottelukykyä parantavien teknologioiden yhteydessä.

Vastaa Viestiin