TIETTYJEN VIRUSTEN YHTEYKSIÄ HERMOSTOA RAPPEUTTAVIEN SAIRAUKSIEN VÄLILLÄ

Punkin/vertaimevien hyönteisten välityksellä voi saada useita erilaisia taudinaiheuttajia elimistöönsä.

Valvojat: Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Waltari, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit: 880
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

TIETTYJEN VIRUSTEN YHTEYKSIÄ HERMOSTOA RAPPEUTTAVIEN SAIRAUKSIEN VÄLILLÄ

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Pe Helmi 24, 2023 15:17

https://www.nih.gov/news-events/nih-res ... eTqT5q8Vfg


Virusten ja neurodegeneratiivisten sairauksien välillä löydetty yhteyksiä 14.2.2023

Yhdellä silmäyksellä
Tutkijat löysivät yhteyksiä tiettyjen virussairauksien ja Alzheimerin ja muiden hermostoa rappeuttavien sairauksien riskin välillä.
Tulokset viittaavat siihen, että joitain hermostoa rappeuttavia sairauksia voitaisiin välttää estämällä influenssan ja muiden virusten aiheuttama tartunta.


Tiettyjen virusten, kuten influenssan, aiheuttama infektio, joka on esitetty tässä, voi lisätä hermoston rappeutumissairauden riskiä. John Gallagher ja Audray Harris, NIAID Laboratory of Infectious Diseases

Neurodegeneratiiviset sairaudet voivat vahingoittaa hermoston eri osia, mukaan lukien aivot. Tämä voi johtaa ajattelu-, muisti- ja/tai liikkumisongelmiin. Esimerkkejä ovat Alzheimerin tauti (AD), multippeliskleroosi (MS) ja Parkinsonin tauti (PD). Nämä sairaudet ilmaantuvat yleensä myöhään elämässä. Tehokkaita hoitoja on vähän.

Aiemmat havainnot ovat viittaaneet siihen, että viruksilla voi olla rooli tietyissä hermoston rappeutumissairauksissa. Esimerkiksi tuoreessa tutkimuksessa havaittiin yhteys Epstein-Barr-virusinfektion ja MS-taudin riskin välillä. Myös COVID-19:ää aiheuttavan SARS-CoV-2-viruksen kognitiiviset vaikutukset herättävät huolta.

Tutkimusryhmä, jota johtaa Drs. Mike Nalls, Kristin Levine ja Hampton Leonard NIH:n Alzheimerin ja siihen liittyvien dementioiden keskuksesta tutkivat virusten ja hermostoa rappeuttavien sairauksien välisiä yhteyksiä yleisemmin. Tätä varten he analysoivat FinnGen-projektin tietoja. Tämä on biolääketieteellisen tiedon arkisto eli biopankki yli 300 000 suomalaiselta. Ryhmä etsi biopankista ihmisiä, joilla oli diagnosoitu yksi kuudesta eri sairaudesta: AD, amyotrofinen lateraaliskleroosi (ALS), yleistynyt dementia, vaskulaarinen dementia, PD ja MS. Sitten he tarkastivat, kuinka moni oli aiemmin ollut sairaalahoidossa virustaudin vuoksi. Vahvistaakseen havaintojaan he etsivät samoja yhdistyksiä UK Biobankista, joka sisältää tietoja lähes 500 000 ihmiseltä Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Tulokset ilmestyivät Neuronissa19. tammikuuta 2023.

Tutkijat löysivät FinnGenistä 45 yhteyttä virusten ja neurodegeneratiivisten sairauksien välillä. Näistä 22 ilmestyi myös Britannian biopankkiin. Vahvin yhteys oli virusenkefaliitin – viruksen aiheuttaman aivotulehduksen – ja AD:n välillä. Virusenkefaliittia sairastavalla henkilöllä FinnGen-tietokannassa oli 30 kertaa suurempi todennäköisyys diagnosoida AD kuin henkilöllä, jolla ei ollut enkefaliittia. Tulokset olivat samanlaisia ​​UK Biobankissa; viraalista enkefaliittia sairastavilla oli 22 kertaa todennäköisempi kehittyä AD kuin niillä, joilla ei ollut.

Ryhmä löysi myös FinnGenissä aiemmin kuvatun yhteyden Epstein-Barr-viruksen ja MS-taudin välillä. Yhdistystä ei nähty Iso-Britannian Biopankissa, mutta tämä saattaa heijastaa sitä, miten eri biopankit käyttävät sairaalan diagnostisia koodeja; Epstein-Barr-virukset ovat yleisiä, eikä niitä niin usein havaita.

Influenssa keuhkokuumeeseen liittyi kaikkiin hermostoa rappeutuviin sairauksiin paitsi MS-tautiin. Tutkijat sisällyttivät tutkimukseen vain tapauksia, joissa influenssa oli niin vakava, että se vaati sairaalahoitoa. Näin ollen nämä yhteydet koskevat vain vakavimpia influenssatapauksia.
FinnGen sisältää tietoja samoista ihmisistä ajan mittaan. Tiimi käytti tätä tutkiakseen, kuinka assosiaatiot riippuivat tartunnan jälkeisestä ajasta. He havaitsivat, että jotkin virusinfektiot liittyivät lisääntyneeseen neurodegeneratiivisen sairauden riskiin jopa 15 vuotta myöhemmin.

Tutkijat huomauttavat, että joihinkin heidän tunnistamiinsa viruksiin on olemassa rokotteita. Näitä ovat influenssa, varicella-zoster (joka aiheuttaa vesirokkoa ja vyöruusua) ja tietyt keuhkokuumetta aiheuttavat virukset. Rokotus saattaa siten vähentää jonkin verran tutkittujen sairauksien riskiä.
"Tämän tutkimuksen tulokset tarjoavat tutkijoille useita uusia kriittisiä palapelin neurodegeneratiivisen häiriön palapelin", Nalls sanoo. "Tulevaisuudessa aiomme käyttää uusimpia datatieteen työkaluja löytääksemme lisää kappaleita, mutta myös auttaaksemme tutkijoita ymmärtämään, kuinka nämä kappaleet, mukaan lukien geenit ja muut riskitekijät, sopivat yhteen."

liittyvät linkit (linkkeihin voit tutustua klikkamalla ylimmäisenä olevaa linkkiä)
Immuunisolut säätelevät jätteiden puhdistumista aivoissa
Kuinka proteiinit yhdistävät yleisiä neurodegeneratiivisia sairauksia
Tutkimus ehdottaa, että Epstein-Barr-virus voi aiheuttaa multippeliskleroosia
Perinnöllisestä ja satunnaisesta ALS:stä löydetty soluvika
Veren biomarkkerin testaus neurodegeneraatiolle
Testi erottaa Parkinsonin taudin siihen liittyvästä tilasta
ALS:iin liittyvät mutaatiot estävät RNA:n kuljetuksen hermoissa
Hiirten aivosairauksiin liittyvät vanhenevat solut
Dementiaan liittyvien sydänsairauksien riskitekijät
Lepotilassa olevat virusgeenit voivat herätä aiheuttamaan ALS:n

Vastaa Viestiin