Punkkien levittämät taudit lemmikeillä

Valvojat:Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Waltari

Vastaa Viestiin
Sailairina
Viestit:565
Liittynyt:Ma Tammi 19, 2009 16:04
Paikkakunta:Kaarina
Punkkien levittämät taudit lemmikeillä

Viesti Kirjoittaja Sailairina » Ti Joulu 03, 2013 08:42

http://www.ita-savo.fi/teemat/kysy-asia ... ikka-66233

Lukija kysyi eläinlääkäriltä:
Koiranomistajat pitävät jokaisen luontopolkureissun jälkeen punkkisulkeisia. Minulla on nyt pieni kissa, jonka olen ajatellut antaa kulkea vapaana pihapiirissä ja lähimetsässä. Olen varustanut sen kilikellolla. Mutta pitäisikö minun hommata sille myös punkkipanta niin kuin koirilla? Ja pitääkö tarkistaa aina retken jälkeen punkit pois turkista? Millaiset ovat punkkien aiheuttamat oireet kissalla ja koiralla? Milloin pitää hakeutua eläinlääkärille? En haluaisi rajoittaa kisuni elämänpiiriä vain sisätiloihin, mutta mietityttää kyllä.
Nimimerkki
Mirrin uusi omistaja

Virve Toikka: Punkit eli puutiaiset eivät itsessään ole kovin vaarallisia lemmikeille, mutta niiden levittämät taudit voivat aiheuttaa vakavia oireita. Yleisin puutiaisten välittämä sairaus on borrelioosi eli Lymen tauti. Se on bakteeritartunta, joka tarttuu yleisimmin ihmiseen mutta myös kissaan, koiraan, hevoseen ja märehtijöihin. Eläimillä borrelioosi aiheuttaa harvemmin oireita ja ne ovat lievempiä.
Muita Suomessa esiintyviä puutiaisten levittämiä bakteeritartuntoja ovat anaplasmoosi sekä vähemmän diagnosoitu babesioosi. Muualla Euroopassa punkkien välittämänä tavataan ehrlichioosia ja leishmaniaasia, joita voidaan todeta tuontikoirissa. Ihmisillä tavatun virusperäisen puutiaisaivokuumeen (TBE) esiintyvyydestä eläimillä Suomessa ei ole tietoa.

Kiinnityttyään puutiaiset juovat verta ihoon tekemästään haavasta muutaman vuorokauden ajan. Tänä aikana ne palauttavat osan syödystä materiaalista syljen mukana takaisin eläimeen ja siirtävät samalla mahdolliset taudinaiheuttajat isäntään. Tästä syystä sairastumisriski kasvaa, mitä kauemmin punkki on kiinnittyneenä eläimeen. Useimmiten taudinaiheuttajat siirtyvät eläimeen, kun punkki on ollut kiinnittyneenä enemmän kuin 24 tuntia.

Borrelioosi ja anaplasmoosi ovat oireiltaan hyvin samankaltaiset. Yleisimmät tartunnan oireet ovat väsymys, kuume, turvonneet ja kipeät nivelet, ruokahaluttomuus ja oksentelu. Ihmisille tyypillistä rengasihottumaa ei esiinny eläimillä puremakohdan ympärillä, mutta heikko punerrus on mahdollista.
Anaplasmoosin akuutti vaihe alkaa yleensä 1-2 viikkoa bakteereille altistumisesta, kun taas borrelioosi voi puhjeta jopa 2-5 kuukautta punkin kiinnittymisestä. Mikäli antibioottihoito aloitetaan ajoissa, on ennuste hyvä, mutta hoitamattomana nivel- ja sisäelinvauriot sekä neurologiset oireet lisääntyvät ja voivat johtaa eläimen kuolemaan.
Eläinlääkäriin on syytä ottaa yhteyttä, mikäli eläimellä on sairauksiin viittaavia oireita.


Tärkein hoito on punkkien kiinnittymisen ennaltaehkäisy.
Tähän tarkoitukseen on olemassa sekä kissoille että koirille punkkipantoja ja paikallisvaleluliuoksia, joilla pyritään estämään punkien kiinnittyminen eläimeen kuin myös tappamaan kiinnittyvät punkit.
Punkkikarkotteiden käyttö vähentää huomattavasti punkkien tarttumista ihoon, mutta ei kaikissa tapauksissa estä sitä kokonaan.
Vaikka ennaltaehkäisevät hoidot vähentävät riskiä sairastua borrelioosiin ja anaplasmoosiin huomattavasti, on syytä suorittaa päivittäinen punkkitarkastus, jolloin mahdolliset kiinnittyneet punkit voidaan poistaa punkkipihdeillä.
Uutena ennaltaehkäisevänä hoitona borrelioosiin on saatavilla koirille myös rokote.

Vastaa Viestiin