BORRELIOOSIROKOTE KOIRILLE

Valvojat:Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Waltari

Vastaa Viestiin
viltsu
Viestit:448
Liittynyt:Ti Tammi 20, 2009 17:05
Paikkakunta:Kouvola
BORRELIOOSIROKOTE KOIRILLE

Viesti Kirjoittaja viltsu » Ke Tammi 15, 2014 20:59

http://www.aamuset.fi/naista-puhutaan/l ... elioosilta

Bordercollie Zizi ei rokotteita pelkää. Eläinlääkäri Sari Granholm Turun Univetistä suosittelee borrelioosirokotteen ottamista, silla punkkeja esiintyy runsaimmin Suomessa juuri rannikkoseuduilla ja saaristossa. (Kuva: Hannele Sivonen)

Borrelioosi eli Lymen tauti on viime vuosina ollut runsaasti esillä. Ihmisten lisäksi puutiaisten levittämien tartuntojen havaitseminen on lisääntynyt myös koirilla.

– Borrelioosi on todennäköisesti jopa yleisempää koirilla kuin ihmisillä, mutta se diagnostisoidaan harvemmin. Jos ajatellaan jo puutiaisten tartuntatapaa, niin me ihmisethän harvemmin kuljemme tuolla niityillä maha maassa, eikä meillä ole niin paljon karvaa kuin koirilla, eläinlääkäri Sari Granholm Turun Univetistä sanoo.

Metsissä ja heinikoissa möyrivät koirat altistuvat punkeille jatkuvasti ja etenkin pitkäkarvaisista koirista jälkiä punkeista voi olla vaikea löytää. Myös borrelioosin oireiden, jotka vaihtelevat väsymyksestä, nivel-, lihas- ja liikkumisoireisiin, sekä kuumeeseen, tunnistaminen voi olla hankalaa. Pahimmillaan sairaus voi johtaa vakavaan munuaistulehdukseen.

– Koira, ei ole se, joka osaa sanoa, että nyt vähän kolottaa tai on kuumeinen olo. Luotettavan diagnoosin tekeminen on todella haastavaa. Nykyiset laboratoriomenetelmät ovat pitkälle kehittyneitä, mutta koirilla vasta-ainetasot ja oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Vaikka pikatestissä vasta-aineet ovat koholla, se ei kerro vielä mitään, vaan vaaditaan tarkempi erittely, Granholm kertoo.

Ihmisille suunnattua borrelioosirokotetta ei ole vielä onnistuttu kehittämään, mutta kehitystyössä koe-eläiminä käytetyille koirille yllättäen toiminut ensimmäinen Trilyme-niminen rokote tuli Suomessa markkinoille viime vuonna.

– Mikään rokote ei suojaa sataprosenttisesti, mutta uudessa rokotteessa on onnistuttu eristämään tiettyä proteiinia borreliasta, joka toimii vasta-aineena eli tavallaan punkki saa rokotteen koiran kautta, Granholm kuvaa.

Koiran aiemmin sairastama borrelioosi ei ole este rokotteelle. Muuten rokote sopii perusterveille yli 12-viikkoisille koirille. Koska kyseessä on uusi rokote, eikä sen yhteensopivuutta muiden rokotteiden kanssa ei ole vielä tutkittu tarpeeksi, sitä ei anneta niiden kanssa yhtä aikaa. Rokotteen lisäksi on silti hyvä käyttää punkeilta suojaavia lääkkeitä ja tehdä koiralle säännöllinen punkkitarkastus.

– Leudon talven vuoksi punkkikausi voi alkaa jo huhtikuussa, joten rokote kannattaisi ottaa jo nyt tai viimeistään kevättalvella. Perusrokote on kaksiosainen ja annetaan kolmen viikon välein. Vasta-aineet nousevat suojaavalle tasolle noin kuukaudessa ja tehosterokotus tulee ottaa vuoden välein, Granholm ohjeistaa.

Paraisilla asuvalle berninpaimenkoirien kasvattajalle Merja Granlundille tieto uudesta rokotteesta on odotettu ilouutinen. Granlundin koirista kolme on sairastanut borrelioosin ja kohtalokkain seurauksin.

– Ensimmäisen sairastuneen koirani kohtalo oli katastrofi. Koiran todettiin vasta-ainetesteissä parantuneen borrelioosista täysin, joten sain eläinlääkäriltä luvan astutukseen. Koira synnyttikin terveet pennut, mutta synnytyksen jälkeen se sairastui massiivisen infektioon, joka levisi kaikkialle kehoon. Jopa keuhkoissa oli tennispallonkokoisia rakkuloita, Granlund muistelee.

Koira menehtyi ja vaikka borrelioosin ja synnytyksen jälkeisen infektion yhteyttä ei voida todistaa, Granlund ja koiraa hoitanut eläinlääkäri uskovat synnytyksen aiheuttaman stressin aktivoineen taudin uudelleen.

Granlund menetti viime marraskuussa myös toisen borrelioosin sairastuneen koiransa, Homerin. Vaikeista nivel- ja hermokivuista, sekä iho- ja takaosan ongelmista kärsineen koiran kunto eteni siihen pisteeseen, että oli pakko luopua.

– Se oli todella surullista, sillä ennen sairastumistaan Homer oli iso ja komea ja vasta yksivuotias nuori uros. Borrelioosi on koiralle hirveä sairaus. Kivut ovat niin sietämättömiä, että koira huutaa yötä päivää aivan kuin sikaa teurastettaisiin. Rokote on siis todella tarpeellinen, kunpa vain ihmisillekin saataisiin sellainen, Granlund toivoo.

Hannele Sivonen

Vastaa Viestiin