Tuore tartunta

Borrelioosiin sairastuneiden suomalaisten henkilökohtaisia kokemuksia taudista ja sen hoidosta.

Valvojat: Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
PuuTiainen

Tuore tartunta

Viesti Kirjoittaja PuuTiainen » Ma Elo 08, 2011 11:15

Hei,

pari viikkoa sitten sain pihaltamme punkin, ja viime viikolla jalkaan ilmestyi komea, tulehtunut rengasihottuma. Lääkäri diagnosoi borrelioosin ja määräsi kolmen viikon kuurin amoksisilliiniä maksimiannostuksella (1g kolme kertaa päivässä). Olen nyt kolmatta päivää kuurilla, ja ihottuma on lähinnä hieman laajentunut. Mikä on parantumistodennäköisyys näin aikaisin aloitetussa hoidossa? Lääkäri moitti, että en ollut tullut heti vastaanotolle, mutta luulin olevani aika ajoissa asialla ?

Olen myös huolissani muusta perheestä. Pari vuotta sitten vaimo alkoi saada 2kk punkin punkin pureman jälkeen toistuvia flunssankaltaisia oireita, nivelkipuja ja voimakasta väsymystä. Vaimo ei ottanut oireita aluksi tosissaan, vaan minä jouduin patistamaan hänet lääkäriin, joka antoi 2 + 1vkon kuurin antibiootteja huomattavasti pienemmällä annostuksella ja saatesanoilla, että jos oireet häipyvät, ei tarvitse ottaa kolmatta viikkoa. No eipä tietenkään ottanut kolmatta viikkoa. Nyt hänellä on alkanut olla ongelmaa polvissa, jotka eivät enää taivu koukussa ääriasentoon. Olemme varhaisessa keski-iässä, eli vanhuuden ei vielä pitäisi painaa. Yritän saada häntä hakeutumaan uudestaan testeihin.

Lapsilla emme ole vielä punkkeja huomanneet, mutta ilmeisesti pitää olla tarkkana.

Vasta hankitulla koiralla sitä vastoin on jatkuvasti punkkeja. Onko mahdollista, että koirasta tavalla tai toisella kulkeutuisi b-bakteeri muihin perheenjäseniin ?

Tiina
Viestit: 328
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Tiina » Ma Elo 08, 2011 13:04

Hei,

Borrelioosin hoito varhaisvaiheessa johtaa normaalisti aina parhaimpaan hoitotulokseen, mutta varmuutta hoidon tehosta ei pysty kukaan ennalta sanomaan. Asian suhteen tarvitaan aina pitkäaikaisseurantaa.

Mielestäni olet ollut omalla kohdallasi hyvissä ajoin liikenteessä. Aika harva lääkärihän käy edes potilasta antibiooteilla lääkitsemään ellei punkinpuremaan seuraa ihomuutos.

Erythema migrans (ihomuutos) lähtee usein haalenemaan ilman hoitoakin eli vaikka Borrelia-bakteeri jäisikin vielä piileksimään elimistöön. Etenkin antibioottikuurin johdosta ihomuutos yleensä häipyy. Joillakin se tosin saattaa myös ilmaantua samaan kohtaan uudelleen vielä vuosien kuluttua itse punkkikontaktista.

Ellei oma ihomuutoksesi ole poistunut antibioottikuurisi jälkeen, ottaisin ehdottomasti uudelleen yhteyttä lääkäriin.

Borrelia-bakteeri kykenee kulkeutumaan koirasta ihmiseen siten, että koiran turkissa vaeltava punkki siirtyy koirasta ihmiseen kiinnittyen sen jälkeen ihmiseen. Sen vuoksi ulkona käyviä lemmikkieläimiä ei tulisi päästää lainkaan makuuhuoneeseen sängystä nyt puhumattakaan. Nuorelle koiralle tämä sääntö on vielä helppo opettaa.

Lapset ja lemmikkieläimet tulisi myös tarkastaa säännöllisesti punkkien varalta eli punkkisyyni muutaman kerran päivässä on täysin aiheellista. Esimerkiksi juuri lapset saavat usein Borrelia-tartuntansa omalta kotipihan nurmeltaan.

Vaimollesi voisi suositella uudelleen hoitoon hakeutumista sekä Borrelia-vasta-ainetestien ottamista, niiden epäluotettavuudesta huolimatta, koska kerran oireisto on arkea häiritsevä ja borrelioosiin sopiva.

Jatta1001

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Su Elo 14, 2011 17:14

Toivon sydämeni pohjasta että vaimosi ja myös sinä pääsette uusiin testeihin. Hoitamattomana tauti auheuttaa paljon vaikeuksia ... kokenut kaiken tietää ... olen 53 vuoden aikana kokenut kaiken mahdollisen mikä tautiin voi liittyä.

Juhani

Tuore tapaus myös

Viesti Kirjoittaja Juhani » Ke Kesä 06, 2012 22:28

Kerron tässä oman tuoreen viikon vanhan borrelioosi kokemukseni.

1. päivä, punkki puree :evil:
2. pv, onnellisen tietämätöntä oireetonta elämää
3. pv, alkaa oireet, kuumetta ja päänsärkyä, luulen flunsaksi
4. pv, huomaan nivusissa patin, turvonnut imusolmuke, pelkään ties mitä tautia
5. pv, patin ympärillä punainen iso läiskä
6. pv, kuumeilu ja päänsärky lieventyneet
7. pv. lääkäriin, todetaan tyypilliseksi boorelioosiksi, määrätään antib. jolle osittaudun allergiseksi
8. pv. lääkäri vaihtaa antibiootin ja aloitan kuurin uudelleen
9. palelua ja ehkä vähän unettomuutta ja ihon pistelyä käsissä ja jaloissa, toinen silmä vuotaa vähän nestettä


Kysynkin onko tavallista saada ensioireina neurologisia oireita, ihon pistelyä ja unettomuutta?

borrelioosi

Viesti Kirjoittaja borrelioosi » To Kesä 07, 2012 20:38

Bb:n on todettu siirtyvän keskushermostoon alle viikossa, jopa nopeamminkin. Varmaa tietoa siitä kuinka usein näin käy, ei liene kenelläkään, mutta neuroborrelioosi on yleistä. Alla on osa pitämästäni neuroborrelioosiluennosta. Siinä on jonkin verran lisäselvitystä asiaan. Lisäksi linkki siitä kuinka nopeasti borrelia-bakteeri siirtyy punkista ihmiseen:

http://p1.foorumi.info/lymeborrelioosi/ ... php?t=2873

"Neuroborrelioosiksi kutsutaan borrelia-bakteerin aiheuttamia neurologisia oireita.

-suurin osa eurooppalaisista borrelioositapauksista on neuroborrelioosia.
-oireita voi esiintyä tartunnan jälkeen missä vaiheessa tahansa.
-oireita voi esiintyä sekä keskus- että ääreishermostossa.
-ilmenee eri henkilöillä eri tavoin; osalla bakteeri on kroonisena, mutta oireettomana, joillakin on lieviä oireita silloin tällöin ja toisilla vakavia häiriöitä yhdessä tai useammassa elimessä.

Borrelioosin neurologiset oireet johtuvat borrelia-bakteerin pääsystä veri-aivoesteen läpi keskushermostoon. Tällä hetkellä ei tiedetä aivan tarkkaan mitä mekanismeja bakteeri käyttää päästäkseen keskushermostoon.

Veri-aivoesteen tehtävänä on estää haitallisten aineiden pääsy keskushermostoon ja suojella keskushermostoa esim. tulehduksilta säätelemällä eri aineiden pääsyä verenkierrosta aivoihin. Veri-aivoesteen läpäisevät mm. rasvaliukoiset, riittävän pienikokoiset molekyylit.

Borrelia-bakteerit aiheuttavat kudosvaurioita ja tulehduksia suoraan tai epäsuoraan:

a. Suoraan:
esim aivokalvontulehdus ja hermojuurentulehdus ovat ilmeisesti suoran kudosinfektion seurausta. Paikalliset tulehdukset aiheuttavat myös pienten verisuonten tulehdusmuutoksia ja keskushermoston vaurioita.

b.Epäsuoraan: 
Borrelia-bakteerit käynnistävät useiden tulehdusvälittäjäaineiden, esim. tuumorinekroositekijän (TNF) sekä tiettyjen interleukiinien (1, 6, 10, 12) tuotannon. Näiden vapautuminen aiheuttaa hermosolujen vaurioita tai toimintahäiriöitä.

Pitkään jatkuneissa tautitiloissa, joissa bakteereja ei enää ole löydettävissä itse tulehtuneesta kudoksesta, voivat immuunivälitteiset mekanismit osallistua kudostuhon etenemiseen. Bakteeria voi kuitenkin löytyä muualta kudoksista ja muissa kuin spirokeettamuodoissa esim. kollageeni, nivelet, jänteet jne, ja esim. kystamuoto, biofilmi?

Immunokompleksit saattavat myös osaltaan lisätä vaurioita kudoksiin kertyessään. Immunokompleksit ovat vasta-aineiden ja antigeenien muodostamia yhteenliittymiä.

Ongelmia esiintyy erityisesti potilailla joilla on komplementtipuutoksia (esim. lisääntyneessä infektioherkkydessä esiintyy C3, C4, C2, tekijät I ja H puutoksia). Komplementilla on tärkeä merkitys antigeenien käsittelyssä sekä immunokompleksien ja solujäänteiden poistamisessa verenkierrosta.
Puutokset ja häiriöt komplementin toiminnassa altistavat infektioille tai vaskuliiteille.

Immunologisilla ilmiöillä on mahdollisesti merkitystä myöhäisvaiheen neuroborrelioosissa. Joidenkin näkemysten mukaan borrelia-tartunnan saanut henkilö sairastaa borrelioosia ja sen lisäksi mahdollisesti erillistä autoimmuunisairautta kuten MS. Toisten mukaan monet ns. autoimmuunisairaudet sairaudet ovat mikrobien esim. borrelia-bakteerin aiheuttamia. Tätä näkemystä tukee se, että monissa tapauksissa autoimmuuniprosessit ovat parantuneet kun oireiden taustalla olevaa infektiota hoidetaan (esim. lääkäri Martzin ALS-kokemus). Täyttä varmuutta sairauksien taustalla olevista mekanismeista ei tällä hetkellä ole. On myös mahdollista ja jopa todennäköistä että neurologisten sairauksien taustalla on useita syitä kuten useat eri mikrobit, raskasmetallit, elintavat jne.

OIREET

Varhaisvaihe 4-8 vk tartunnasta:
- aivokalvojen ja aivohermojen alueella erilaisina meningoradikuliitteina l. aivokalvojen ja hermojuurten tulehduksina.
-kasvohermohalvaus + hermojuuritulehdus = Bannwarthin oireyhtymä: raaja-, lanne-, hartiakipu, päänsärky, tuntohäiriöitä, kasvohermohalvaus voi olla myös molemminpuolinen.

Myöhäisvaihe kuukausien, jopa vuosien kuluttua tartunnasta:
-aivo-selkäydintulehdus l. meningo-enkefalomyeliitti: päänsärkyä, niskajäykkyys, kognitiivisia ja psyykkisiä häiriöitä, tasapainohäiriöitä, epilepsiakohtauksia, ataksiaa, spastinen parapareesi/tetrapareesi, virtsaamishäiriöitä,verenkiertohäiriö tai aivohalvaus,mono- tai polyneuriittia; tuntohäiriöt. Oireet paranevat yleensä muutamassa kuukaudessa, mutta pysyviäkin puutoksia esiintyy.
-dementia, anoreksia
-voi aiheuttaa myös sellaisia patologisia muutoksia aivoihin jotka ovat tyypillisiä erilaisissa neurologisissa sairauksissa kuten MS, Parkinson, Alzheimer, ALS jne.

Post-Lyme-oireyhtymä?
Tällä halutaan sanoa, että aktiivista infektiota ei ole enää osoitettavissa eikä antibioottihoidosta silloin ole apua.
-monenlaista pitkittynyttä oireilua; tuki- ja liikuntaelimistön kipu, voimakas väsymys, voimattomuus, kognitiivisia- ja unihäiriöitä.

Huom! Post-Lyme -oireyhtymä nimitys on kyseenalainen sillä infektion olemassaoloa ei pystytä nykyisillä testeillä poissulkemaan. Borrelia-testit eivät kykene täysin luotettavasti osoittamaan onko elimistössä borrelia-bakteereita. Useissa tutkimuksissa on osoitettu testien luotettavuusongelmat sekä borrelia-bakteerin väistävän usein eri tavoin sekä antibiootteja että immuunipuolustusta. 

saaris

Re: Tuore tartunta

Viesti Kirjoittaja saaris » Ti Marras 05, 2013 21:27

Epätietoisuutta, -toivoa, särkyjä ja synkkää syksyä.
...eli onko se nyt borrea vai ei? Yritän edetä siinä järjestksessä, kun asiat muistan.

Taustaa:

Meillä on huushollissa 2 koiraa, jotka valitettavasti tuppaavat nukkumaan myös öisin sängyssä - joskus aivan kyljessä kiinni. Harrastan myös innokkaasti kalastusta, joten rantapusikot tulee koluttua lähes koko avovesikauden ajan.
-> Jo näiden asioiden takia tulee punkkikontakteja vuosittain kymmeniä - ellei jopa satoja!


Syyskuun alussa huomaan kiinnittyneen punkin vasemmassa kainalossani. Unenpöppörössä kello 5:n aikaan aamulla nyppään sen pinseteillä irti ja nakkaan vessanpönttöön. Ainoa mikä tuosta jäi mieleen oli punkin pieni koko ja rakenteen hauraus. Oliko se mahdollisesti kainalossa pidempään olleen punkin rikkoutunut raato vai vain nymfi? Ei pysty tietämään. Tosiaan koirista kasoittain nyppineenä siinä jonkinmoisen eroavaisuuden rekisteröin. Kainaloon jää pieni punoittava puremajälki. Samaisen viikonlopun aikana avaan myös tukkeutuneen paskaviemärin - ilman kumihanskoja tms. tottakai!


Reilun viikon päästä tästä maanantaina hakeudun työterveyteen, koska jo kolmatta "talvea" peräkkäin oireileva lantioseudun/alaselän/kankun jumitus aloittaa jo nyt oirehtimisensa. Olen sitä tyyppiä, etten viitsi lääkäriä vaivata turhan takia, joten näytän samalla ranteeseeni ilmestynyttä ihottumaläikkää ja kainalon puremajälkeä. Ranteen läikkä todetaan joksikin ärsytysihottumaksi (viemäristä?) -> hydrokortison-voidetta, puremajälki on ihan hyvin parantunut -> ei mitään. Kankku saa sentään huomiota, eli fysioterapiaa ja Buranaa 3 x 800mg/pv. Saman viikon perjantaina hakeudun uudestaan (toisen) työterveyslääkärin juttusille. Nyt on kuumetta ja koko selkä jumissa, lisäksi sormissa ja ranteissa outoja vihlaisuja. Lepoa viikonlopun yli ja maanantaina fysioon. Tässä vaiheessa haluan kuitenkin jo enemmän. Kysyn, että mitä jos oikeasti haluankin tietää, että mikä minua vaivaa? Lääkäri myöntyy kirjoittamaan lähetteen suht kattaviin verikokeisiin (perusjutut + reuma ja kilpirauhasarvot). Soittelee myöhemmin perään, että kaikki arvot loistavia. Ei mua siis mikään vaivaa, jatkat vaan fysioterapiaa.


Tässä kohtaa tarinaa siis kulunut n. 2 viikkoa varmasta puremasta. Ei minkäänlaista huomattavaa ihomuutosta puremajäljen kohdalla. Saman käden ranteessa majaileva ihottuma vaihtelee väriä hydrokortisonin käyttöaktiivisuudesta riippuen. Särkyä ja jomotusta, joka säteilee kantapäästä päähän asti, niskasta sormenpäihin asti, välillä peukalon puolelta, välillä ulkosyrjää pitkin pikkurilliin. Myös ranteita vihlaisee välillä. Huolestuttaa. Koko ajan syönyt siis Burana-kuuria 3 x 800mg/pv. Niistä ei ole mitään apua.


Noin 3 viikkoa puremasta ja oirekirjo senkun laajenee. Viikonlopun ohjemassa niskasärkyä, selkäjumitusta, hyppivää nivelvihlontaa, elohiiret laukkaa ympäri kroppaa ja voimakasta toispuolista tinnitusta. Mulla on korvat soinu ja ollut kuulonalenemaa ainakin 25 vuotta, mutta tää on jotain ihan muuta - mm. voimakasta matalahko melkein surinaa muistuttavaa sointia. Olen myös samalla viikkolla menettänyt läheisen ihmisen. Olo ei vois enää paskempi olla.


Seuraavalla viikolla lääkäriin vaihtamaan Buranat vähän vatsaystävällisempään vaihtoehtoon (josta ei myöskään apua) sekä vaatimalla vaadittuun borrelioosi-testiin. Kun testi otetaan, on tuosta varmasta puremasta kulunut alle 4 viikkoa.
Testin tulokset (tulos vasemmalla, raja-arvot oikealla):


Borrelia, IgG vasta-aine <5.0 10.0 RU/ml
Borrelia, IgM vasta-aine 17.9 18.0 RU/ml


Testituloksiin nojaava lääkäri kertoo ilouutisen: Ei borrelioosia!
Saman puhelun aikana suosittelee hakemaan apteekista hydrokoritsoni liuosta kihelmöivään päänahkaani ja käymään hammaslääkärissä niskakipujen vuoksi. Sen aion kyllä tehdä ihan muutenkin.


Tästä eteenpäin oireet vaihtuvat päivittäin. Oireet alkavat selvästi painottua vasemmalle puolelle. Välillä on ns. hyvä päivä, kun ei ole kuin vähän nivelkipuja. Välillä on taas päivä, jolloin on kuin oireiden aalto pyyhkäisi kropan läpi. Vasenta puolta takaraivon päänahkaa kihelmöi, siirtyy naaman puolelle, yht'äkkiä oikean pottuvarpaan tyveä vihloo, kohta taas vasenta kyynärpäätä.


Eräs lääkärituttuni oli sen verran huolestunut voinnistani, että haastatteli minut ja teki neurologiset perustutkimukset (joita ei työterveydessä edes tehty) ja konsultoi vielä kokeneempaa arvostamaansa neurologia. Tämän tuloksena saan Amoksisilliini-kuurin (2 x 500mg x 3/pv 3vko), ilmeisesti ihan jo oireiden ja todennäköisyyden takia = varmuuden vuoksi. Se oli oikeasti ensimmäinen päivä pitkään aikaan, jolloin hymyilin jopa useamman kerran päivässä.


Kohta on kuuri syöty. Oireet ovat edelleen todellisuutta. Tätä hiljakseen kirjoittaessani on vihlonut leukaa ja elohiiri laukannut takareidessä. Viime viikonloppuna tosin heräsin kerran sellaiseen aamuun, ettei ollut kivun kipua eikä säryn särkyä ainakaan viiteentoista minuuttiin. Sen toivoisi jo yleistyvän.


Uuden Borrelioosi-testin olen varannut tämän kuun loppuun.



Kuulostaako tutulta vai olenko eksynyt väärälle palstalle??


Edit: Todettakoon vielä, että olin lääkärituttuni ensimmäinen potilas, jolla oli ollut niin laaja oirekirjo. Tuli vaan tuossa mieleen, kun kylmät väreet pyyhkäisi päälaen yli. Myös vasemman pottuvarpaan tyvinivel on oireillut jo kaksi peräkkäistä päivää. Ihan kuin se olisi isompikin kuin toisessa jalassa. Tiedä sitten, kun ei tule niihin tullut normaalisti mitään huomiota kiinittäneeksi...

viltsu
Viestit: 448
Liittynyt: Ti Tammi 20, 2009 17:05
Paikkakunta: Kouvola

Re: Tuore tartunta

Viesti Kirjoittaja viltsu » Ke Marras 06, 2013 09:50

Kyllähän tuo tutulta kuulostaa vaikka tietenkään täältä ei kukaan voi diagnoosia antaa. Sun kertomasi taustan perusteellahan on ihan mahdollista että olet saanut tartunnan/tartuntoja jo vuosia sitten ja nyt tämän viimeisimmän. Vasta-aineiden nousemattomuuteen on monia syitä ja on harmi jos lääkärit tuijottaa vaan vasta-ainetestejä, koska diagnoosin pitäis olla kliininen.

peksi

Re: Tuore tartunta

Viesti Kirjoittaja peksi » Ke Marras 06, 2013 13:51

en ole asiantuntija mutta maalaisjärjellä ja omalla vasteella eri asioihin voin vaan sen sanoa että syö ja tee nyt kaikkea mahdollista mikä parantaa vastustuskykyä. ei se ehkä pelasta mitään muttei siitä haittaakaan ole. olen käsittänyt, että elimistö voi nujertaa borrelioosibakteerit verenkierrossa ennenkuin ne pujahtavat turvapaikkoihinsa hermostoon tai niveliin.

eli minä ottaisin vitamiineja, omegoja, spiruliinaa, saunoisin, menisin jääkylmään suihkuun, varpoisin vaikka pajuvarvulla jos se yhtään auttaisi. lisäksi ottaisin sokerit ja hiilarit alas.

saaris

Re: Tuore tartunta

Viesti Kirjoittaja saaris » Pe Marras 08, 2013 14:46

Juu viltsu, en minä mitään virallista diagnoosia toki täältä odottanutkaan. Vaikeaa tuntuu tuo diagnoosin saaminen olevan muutenkin.

Kuuri syöty - oireet jatkuu. Mielenkiinnolla odotan seuraavaa testiä.

Kiitos peksi vinkeistä! Sopivat varmasti kaikille, terveydentilasta riippumatta. Vitamiinit ja omegat kuuluvat kyllä ihan jokapäiväiseen rutiiniin, Olen viime aikoina jopa satsannut magnesium-lisiin, jos niistä olisi elohiiriä ja kipuja hillitsemään. Spiruliinaa en tällä hetkellä koe tarpeelliseksi, koska pyrin saamaan tarvitsemani ravintoaineet ihan normaaliravinnon kautta. Se on sitäpaitsi melko kallista makuunsa nähden (manna-version maku toki erikseen). Katsotaan sitä sitten, kun tuntee pystyvänsä tekemään jotain fyysisiä harjoituksia. Hiilarit ja sokerit on pysyneet suht aisoissa viimeiset 5 vuotta. Viimeisen kuukauden olen kyllä syönyt kaikennäköistä leipää keliakia-testiä varten, koska halusin sulkea sen vaihtoehdon oireiden aiheuttajana.

Vastaa Viestiin